winnaar en verliezerdraghi en weidmann

Romeinse keizer Draghi en tweede man Weidmann

ECB-president Mario Draghi stelt zijn erfenis veilig, havik Jens Weidmann is op een zijspoor gezet.

Mario Draghi. Beeld AP
Mario Draghi.Beeld AP

Winnaar

De eurozone blijft in Romeinse handen, want de Francaise Christine Lagarde is geen Asterix de Galliër die zich met een beetje toverdrank tegen de monetaire Caesar zal verzetten. Integendeel, zij is Cleopatra die de visie van Super Mario deelt. Tot 2027 mag zij doen wat de Romeinse keizer heeft bevolen – monetaire versoepeling. De rente blijft laag zolang de inflatie niet echt uit zijn slof schiet. Veel heeft Mario Draghi niet hoeven doen om zijn beleid veilig te stellen. De ijzers werden voor hem uit het vuur gehaald door de Franse president Emmanuel Macron die niet wilde dat een Duitse, Finse of Nederlandse havik de in Italië regerende Lega nog meer zou tergen. De benoeming van een nieuwe president van de Europese Centrale Bank stond niet eens op de agenda van de EU-top, maar Macron fietste die er gewoon in. En van de Franse president mochten de andere leiders ruziën zoveel ze wilden over de posten, als hij maar Lagarde op de hoogste stoel in Frankfurt kreeg. Lagarde zal geen ander beleid voeren, maar zal wel haar eigen stijl meenemen. Ze zal interviews geven, in allerlei fora zitting nemen en met haar charme iedereen inpakken. ‘Dat neusje’, aldus Asterix. De Romein Draghi koesterde liever zijn mysterie waardoor hij met een machtige whatever it takes de eurozone redde en nu op weg lijkt naar Washington, om daar voor het IMF de wereld te redden.

Verliezer

De ‘Gotische’ haviken hebben het afgelegd tegen de duiven uit het zuiden. Mutti Merkel moet haar wonden likken. Ze heeft beverig het glaswerk uit haar handen laten vallen. In eigen land ligt ze onder vuur nu ze Ursula von der Leyen heeft laten benoemen tot Commissievoorzitter.

Zoals bij veel grote leiders eindigt haar carrière in een anticlimax. De slag in Brussel van begin deze week werd haar Waterloo. Jens Weidmann moet zich verraden hebben gevoeld. Sinds 2011 is hij de baas van de Bundesbank, maar dat was voor hem het voorportaal van de greep naar de macht bij de Europese Centrale Bank. Daar wordt daadwerkelijk het monetaire beleid bepaald. Hoogstens kan hij nu nog tweede man worden. Maar tweede mannen onder een eerste vrouw hebben weinig te vertellen. Hij heeft stimulering via een opkoopprogramma van obligaties altijd zinloos gevonden in de strijd voor meer inflatie en een hogere rente. En daarin heeft hij gelijk gekregen, maar hij heeft er niets mee bereikt. De ECB gaat de komende jaren gewoon op de oude voet verder. Jens Weidmann mag samen met Olli Rehn (Finland) en Klaas Knot (Nederland) eens in de zes weken opdraven voor het monetaire beleidscomité om daar te worden overruled door Lagarde, die dankzij de steun van de vele landen uit Oost- en Zuid-Europa kan doen wat ze wil.

Jens Weidmann  Beeld AP
Jens WeidmannBeeld AP
Meer over