Rolls-Royce ruilt motoren A380 om

AMSTERDAM - Rolls-Royce gaat straalmotoren van Airbus A380's met olieproblemen omruilen. Motoren die het defect vertonen worden compleet vervangen door nieuwe. Als bij de defecte motoren het lekkende onderdeel is vervangen worden ze weer omgewisseld. Dat heeft een medewerker van de Britse luchtvaarttoezichthouder maandag gezegd. Rolls-Royce gaf geen commentaar.

Novum/AP
Een motor van de Airbus 380 Beeld epa
Een motor van de Airbus 380Beeld epa

Olielekkage leidde op 4 november tot brand in een van de vier Rolls-Royce Trent 900-motoren van een A380 van Qantas. Onderdelen van de motor beschadigden een vleugel en vielen op het Indonesische eiland Batam. Het toestel keerde terug naar Singapore, waar het een veilige landing maakte.

De Australische maatschappij houdt haar zes A380's voorlopig aan de grond. Singapore Airlines en Lufthansa, die ook A380's met Trent 900-motoren in gebruik hebben, vliegen na controle wel weer.
Rolls-Royce liet vrijdag weten dat een module in de Trent 900 moet worden vervangen. De motoren zullen ook van software worden voorzien die ze in geval van olielekkage uitschakelt voordat ze uit elkaar kunnen vallen.

Meer over