Rolls-Royce koopt Vickers voor twee miljard gulden

De Britse motorenfabrikant Rolls-Royce heeft een bod uitgebracht van 576 miljoen pond (bijna 2 miljard gulden) op het eveneens Britse machinebouwconcern Vickers....

Dit hebben de bedrijven maandag bekendgemaakt. De directie van Vickers steunt het bod van Rolls-Royce, dat wil betalen in contanten. Als de aandeelhouders van Vickers ingaan op het bod, toucheren zij een premie van 53 procent boven de slotkoers van vrijdag.

Rolls-Royce bouwt motoren voor de burgerluchtvaart en gevechtsvliegtuigen. Het Britse bedrijf maakt bovendien gasturbines en motoren voor koopvaardij- en marineschepen, onder meer voor de nucleaire onderzeeërs van de Britse marine.

Vickers beschikt sinds de overname van het Noorse Ulstein over specialistische scheepsturbines. Rolls-Royce is als grote klant van Vickers ook geïnteresseerd in diens divisie turbinecomponenten.

Als de overname slaagt, zullen de gecombineerde maritieme activiteiten van Rolls en Vickers goed zijn voor een omzet van bijna 3 miljard gulden, ofwel 15 procent van de wereldmarkt voor scheepsturbines. De groepsomzet van Rolls-Royce (ruim 40 duizend werknemers) bedroeg vorig jaar 4,5 miljard pond (circa 15 miljard gulden).

Vickers was tot vorig jaar eigenaar van het exclusieve automerk Rolls-Royce, dat ooit tot hetzelfde concern behoorde als de motorenproducent. De autodivisie, waaronder ook het merk Bentley valt, werd na een even spannende als langdurige biedingsstrijd, verkocht aan Volkswagen. Het Duitse autoconcern, zo is contractueel vastgelegd, verkoopt Rolls-Royce in 2002 aan BMW en behoudt dan alleen Bentley.

Sinds een reorganisatie die twee jaar geleden in gang is gezet, weet Vickers weer goede resultaten te boeken. In het eerste halfjaar steeg de winst met 87 procent tot omgerekend zo'n 120 miljoen gulden, bij een omzet van bijna 1,5 miljard gulden (plus 24 procent).

Vickers heeft van oudsher grote belangen in de defensiesector. De divisie Defence systems bouwt onder meer de Challenger, de belangrijkste gevechtstank van het Britse leger. Vickers fabriceert ook verplaatsbare bruggen voor militair gebruik.

Meer over