Nieuws

Roemrijk elektronicabedrijf Toshiba in vizier van opkoopfonds

Een overnamebod op Toshiba heeft woensdag voor opschudding gezorgd onder beleggers. Private-equitybedrijf CVC Capital Partners wil naar verluidt omgerekend 17 miljard euro betalen om het roemrijke Japanse technologiebedrijf van de beurs te halen. Het zou een van de grootste overnames door een investeringsmaatschappij zijn in jaren.

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

Toshiba zegt het aanbod zorgvuldig te onderzoeken. Het 145 jaar oude conglomeraat was vroeger een koploper op het gebied van laptops en tv’s. De laatste jaren kampt de onderneming met tegenvallende prestaties. Het bedrijf liep reputatieschade op na een boekhoudschandaal in 2015. Dat werd gevolgd door een dreigend faillissement en de verkoop van het meerderheidsbelang in de lucratieve chipdivisie Kioxia.

Het aantreden van CEO Nobuaki Kurumatani in 2018 deed weinig goeds. De topman, die eerder werkzaam was als bestuurder bij de Japanse tak van CVC, kwam regelmatig onder vuur te liggen. Vorige maand stemden ontevreden aandeelhouders nog voor een onderzoek naar het bestuur van Toshiba.

Komt het tot een deal komen met CVC, dan verdwijnt het elektronicaconcern van de beurs. Dat zou de besluitvorming binnen het bedrijf kunnen versnellen en mogelijk een einde maken aan een turbulente periode.

Een overname door de in Luxemburg gevestigde investeerder moet daarvoor nog wel worden goedgekeurd door de Japanse overheid. Dat kan weleens lastig worden. Toshiba runt verschillende kerncentrales en levert elektronica levert aan het Japanse leger.

Na berichtgeving over het overnamebod steeg het aandeel van Toshiba woensdag met 20 procent naar 4.530 yen (34,71 euro). Ook concurrenten profiteerden van het nieuws. Technologiebedrijven Fujitsu en Hitachi stegen respectievelijk met 2 en 2,1 procent.

Meer over