Roebel nog lager door onzekerheid in Rusland

De roebel is dinsdag verder weggezakt tot 7,86 per dollar, ruim 10 procent minder dan maandag. De Russische munt is in één week tijd een kwart in waarde afgenomen ten opzichte van de dollar....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

ING Barings-analist C. Caboutchian verklaart de verdere koersduikeling van roebel uit de enorme onzekerheid die nu heerst op de Russische financiële markten: 'Het probleem is dat niemand op dit moment verantwoordelijk is voor het financiële beleid. De Doema heeft nog niet eens met de nieuwe Russische regering kunnen instemmen.'

De meeste beleggers verkeren bovendien in spanning over de omzetting van de binnenlandse kortlopende staatsobligaties. Dinsdagavond werd bekend dat Rusland de aflossing van 40 miljard dollar (80 miljard gulden) aan kortlopende binnenlandse schulden gaat uitsmeren over een periode van drie tot vijf jaar. Het uitstel moet zorgen voor een flinke vermindering van de binnenlandse betalingsverplichtingen.

Deze staatsobligaties zijn voor een groot deel in handen van buitenlandse banken, waaronder Nederlandse. Volgens de Bank voor Internationale Betalingen (BIB) zijn de vorderingen van Nederlandse banken op Rusland in de tweede helft van vorig jaar verdrievoudigd 2,2 miljard dollar.

Drie grote Russische banken besloten gisteren tot een fusie. Het zijn Onexim, Menatep en Most-Bank, respectievelijk de vierde, zevende en zeventiende bank van Rusland. Volgens de Russische televisie gaan ook Inkombank en National Reservny Bank fuseren. Deze twee bezetten de tweede en de veertiende plaats.

De effectenbeurs van Moskou steeg door dit nieuws met 2,4 procent tot 88,50 punten. De toename is een voortgang van maandag toen de RTS-index met 5,7 procent omhoog ging na de terugkeer van Viktor Tsjernomyrdin als premier.

De Europese commissie denkt dat de crisis in Rusland geen grote gevolgen zal hebben voor de Europese Unie. Zij maakte gisteren bekend dat haar groeiramingen voor de economische ontwikkelingen in de komende jaren gelijk blijven. Ook president Duisenberg van de Europese Centrale Bank was maandag niet al te pessimistisch. De gevolgen van de crisis noemde hij tot nu toe zeer beperkt.

Meer over