Rodamco Europe schiet omhoog op het Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Het vastgoedfonds Rodamco Europe maakte dinsdag bij de opening van de beurshandel een koerssprong van 11 procent tot 120,35 euro op het nieuws dat het wordt overgenomen door het Franse Unibail. Dit vastgoedconcern wil Rodamco Europe inlijven voor 124,8 euro per aandeel.

Het aandeel Unibail verloor op de beurs in Parijs 1,6 procent. Verder is de stemming op de Europese beurzen dinsdag in het eerste handelsuur verbeterd, na een wat aarzelend begin. De AEX-index in Amsterdam klom 1,44 punt (0,3 procent) tot 520,73 punten, een nieuw hoogtepunt voor dit jaar.

De index voor middelgrote fondsen, de MidKap, verbeterde 0,6 procent tot 737,08 punten. Dat was vooral te danken aan koerswinsten van de vastgoedfondsen Corio (plus 4 procent) en Wereldhave, dat 3,2 procent meer waard werd.

De beurs in Frankfurt klom 0,3 procent, terwijl de Londense FTSE-100 0,1 procent won. Parijs was de negatieve uitzondering met een min van 0,1 procent.

Bod op ABN Amro

Behalve de vastgoedfondsen in Amsterdam deed ook ABN Amro het goed. Het bankconcern werd 1,5 procent meer waard dankzij nieuwe overnamegeruchten rond het concern. Volgens de Britse krant Sunday Telegraph is de Spaanse bank Santander samen met Royal Bank of Scotland een bod op ABN Amro aan het voorbereiden.

De sterkere dalers in de AEX-index waren verdeeld over verschillende sectoren. De chipmachineproducent ASML stond onderaan met een verlies van 1 procent. Beleggers lieten het aandeel vallen na een omzetwaarschuwing van de Amerikaanse chipproducent AMD. Dit bedrijf liet ook weten de investeringen dit jaar met een vijfde te verlagen.

Op de valutamarkt noteerde de euro op 1,3420 dollar vergeleken met een stand van 1,3425 dollar bij het slot van de Europese handel vorige week donderdag.

Meer over