Rijksrecherche onderzoekt lek FIOD naar pers

De rijksrecherche stelt een onderzoek in naar het lekken naar de pers door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). Justitie in Amsterdam heeft hiertoe opdracht gegeven op verzoek van advocaat mr....

ANP

AMSTERDAM

De raadsman staat een van de verdachten bij in het zogeheten Halt-onderzoek, een al jaren lopend onderzoek naar belastingfraude. Aanleiding voor Korvinus' verzoek was een artikel in Het Parool over deze zaak. Volgens de raadsman is de kans groot dat de FIOD daarvan de bron is geweest.

De plaatsvervangend hoofdofficier van justitie in Amsterdam, mr. R. Craemer, zegt dat al eerder onderzoeken naar lekken naar de media over deze zaak zijn uitgevoerd. Die bleven echter zonder resultaat.

Volgens Craemer is niet alleen de FIOD onderwerp van onderzoek. 'Het gaat erom dat het lek wordt opgespoord, of dat nu binnen of buiten de FIOD is.'

Korvinus meent dat het lek wel bij de FIOD gezocht moet worden. Daarbij wijst hij erop dat in 1995 een FIOD-ambtenaar is geschorst wegens het doorspelen van informatie naar de pers.

De raadsman neemt dit ambtenaren hoogst kwalijk. 'Hun ambtsgeheim wordt daarmee geschonden', aldus Korvinus.

Meer over