Renteverlaging geeft Europa vertrouwen

AMSTERDAM (ANP) - Een forse noodingreep van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed, heeft in Europa op een nerveuze handelsdag de beurskoersen hoger gezet. In Amsterdam klom hoofdindex AEX in de namiddag 2,7 procent hoger.

Direct na de renteverlaging klommen de beurskoersen, later zakten deze weer wat terug en in de VS opende Wall Street negatief. ,,Een renteverlaging kan beleggers ook schrik aanjagen'', zei een handelaar over de grillige handel.

De Fed verlaagde de basisrente dinsdagmiddag onaangekondigd met een forse 75 basispunten tot 3,5 procent. Het rentebesluit werd eerder genomen dan was gepland.

Overdreven

Het vertrouwen van de markt in Amsterdam won door het nieuws aan kracht en hoofdindex AEX steeg met 11,5 punten tot 433,94 punten. De Midkap-index won zelfs 5,5 procent (29,23 punten) tot 560,02 punten. Elders in Europa kregen de graadmeters in Parijs en Londen er respectievelijk 2,4 en 2,2 procent bij. De Duitse DAX bleef wat achter met een winstje van 0,5 procent.

Beurskenners vinden de scherpe koersdalingen van de afgelopen weken op de wereldwijde effectenmarkten overdreven. Veel bedrijven staan er volgens hen nog steeds goed voor. De slachting die desondanks plaatsvindt op de aandelenmarkten, biedt volgens deze optimisten ook kansen.

Beursanalist Bert Burger van Theodoor Gilissen wijst erop dat scherpe koersdalingen vaak worden gevolgd door een periode van sterke stijgingen. ,,De eerste maand na dagen zoals deze treedt een herstel op van ruim 8 procent'', aldus Burger.

Actieve koopjesjagers

Voorlopig bleef de stemming dinsdag door de dag heen fragiel en koopjesjagers waren actief. Beleggers zijn nerveus vanwege de kredietcrisis, een mogelijke recessie in de Verenigde Staten en de wereldwijde gevolgen daarvan.

De financiële sector in Europa klom uit het dal waarin de sector eerder op de ochtend verkeerde. In de AEX boekte ING een koerswinst van 4,2 procent. Fortis steeg met 4,5 procent. Aegon won 4,5 procent.

Voedingsmiddelenconcern Unilever, dat in de ochtend nog een van de sterkste dalers was, kreeg er in de middag 2 procent bij. Uitzendbedrijf Randstad kwakkelde de hele dag en stond in de namiddag 1,6 procent lager.

SBM Offshore

Ahold won 5,7 procent. Het supermarktconcern overweegt om zijn meerderheidsbelang in branchegenoot Schuitema te verkopen aan investeringsmaatschappij CVC Capital Partners. BNP Paribas verhoogde zijn beleggingsadvies voor het fonds. Toeleverancier van de olieindustrie SBM Offshore was met een plus van 10,4 procent de koploper in de hoofdgraadmeter.

Baggeraar Boskalis prijkte met een winst van bijna 9,9 procent bovenaan de MidKap. Het bedrijf heeft een opdracht gekregen om een kolenhaven in Australië uit te breiden. Voedingsmiddelenconcern CSM was een sterke daler. Het aandeel ging 2,5 procent achteruit.

De euro stond dinsdagmiddag op 1,4626 dollar tegen 1,4445 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag.

Meer over