Rentespook bedreigt dromende beleggers

De beurshandel leed vrijdag niet onder de schijnbaar collectieve vrije dag die Nederland tusen Hemelvaart en het weekeinde genoot. Althans, de omzet leed er niet onder, de index wel....

Aanleiding voor de daling waren Amerikaanse inflatiecijfers. De consumentenprijsindex is in april met 0,7 gestegen. Dat was bijna het dubbele van de verwachte inflatie. Analisten verwachtten een geldontwaarding van slechts 0,4 procent. Nu steekt de angst voor een renteverhoging de kop op. Als de rente stijgt, worden aandelen minder aantrekkelijk als belegging. Dinsdag vergadert de Fed over de rente.

Het rentespook kwelde beleggers wereldwijd. De daling van de AEX, 0,84 procent, was nog gematigd. De grote indices in Europa zakten harder. De Engelse FTSE verloor 2,32 procent, de Duitse DAX 1,26 procent en de Franse CAC40 2,32.

In de AEX hadden vooral de fondsen die veel in de VS omzetten te lijden. Ahold verloor 0,80 euro, 2,3 procent, op 33,95 euro. Verzekeraar Aegon zakte 2,59 procent of 2,10 euro op 79,00. Sterkste daler in de AEX was echter KLM. De aandelen van de luchtvaartmaatschappij zakten liefst 5,38 procent, 1,65 euro op 29,00. Handelaren hebben geen verklaring. 'Mogelijk speelt een rol dat American Airlines een rechtszaak heeft verloren.' Numico zakte 3,74 procent op 33,50 euro nu in Italië een kartelonderzoek tegen het bedrijf start.

Op de lokale markt trok United Pan-Europe Communications de aandacht. Dit kabelbedrijf, beter bekend als UPC, heeft belangen in kabelnetten in Nederland zoals het Amsterdamse A2000. UPC is voor 60 procent eigendom van United International Holding, een Amerikaans kabelbedrijf. UPC kreeg vrijdag een koopaanbeveling van analisten. Tussentijds werden de stukken verhandeld boven de 60,00 euro; het aandeel sloot op 56,85. UPC is dit jaar al in waarde verdubbeld. De stukken zijn in februari geïntroduceerd op 29,00 euro.

Meer over