Rentebesluit duwt dollar in vrije val

De Amerikaanse centrale banken, de Fed, hebben gisteren de rente niet verhoogd. Direct nadat dat nieuws bekend werd, vlogen de koersen op de effectenbeurs van New York omhoog....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

'De vergadering eindigde om kwart voor een', zei een woordvoerder over de alom met belangstelling gevolgde vergadering van het beleidsbepalende comité van de 'Fed'. 'Verder worden geen mededelingen gedaan.' Deze summiere toelichting bracht de hele financiële wereld in beweging. De dollar zakte met bijna vier cent tot 1,8865 gulden. Op Wall Street steeg de Dow Jones index met 74,58 punten tot 7303,46.

In maart verhoogde de Fed de 'federal funds rate', het belangrijkste rentetarief op de geldmarkt, voor het eerst in ruim twee jaar met een kwart procentpunt tot 5,5 procent. Het disconto, de rente die de centrale banken vragen van commerciële banken, bleef daarentegen staan op 5 procent.

Er was voor de Fed geen directe aanleiding om de rente te verhogen. De inflatie bedroeg de afgelopen maand slechts 0,1 procent, waardoor de geldontwaarding op jaarbasis uitkwam op 2,5 procent.

Daar staat tegenover dat de economie in het eerste kwartaal met liefst 5,6 procent is gegroeid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De werkloosheid bedraagt slechts 4,9 procent, de laagste stand in bijna 24 jaar. Dat zou bedrijven die nieuwe mensen zoeken, ertoe kunnen verleiden om hogere salarissen te geven wat de inflatie aanwakkert.

Meer over