Rente VS gaat verder omhoog

Het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten, de ‘federal funds rate', is verder verhoogd van 4,0 tot 4,25 procent. Dat heeft het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Federal Reserve (Fed), dinsdag bekendgemaakt na afloop van een reguliere vergadering....

Vorig jaar juni stond het tarief nog op 1 procent, het laagste peil sinds 1958. Daarna is het nu dertien keer verhoogd, telkens met 0,25 procentpunt. Daarmee wilde de Fed voorkomen dat de gestage groei van de Amerikaanse economie inflatierisico zou opleveren.

De financiële markten hadden er rekening mee gehouden dat de Fed zou aangeven dat de renteverhoging van dinsdag voorlopig de laatste zou zijn, maar dat gebeurde niet. ‘Een gematigde verdere verstrakking van het monetaire beleid is waarschijnlijk nodig’, zo staat in een toelichting op de maatregel. Dat betekent dat de federal funds rate vermoedelijk nog wat verder omhoog gaat.

In de toelichting op vorige verhogingen stelde de Fed vast dat het renteniveau nog steeds eerder stimulerend dan remmend voor de Amerikaanse economie was. In de verklaring van dinsdag ontbreekt die zinsnede. Kennelijk vindt de Fed dat de rente nu op een ‘neutraal’ niveau is gekomen.

De effectenbeurs in New York reageerde positief. De Dow-Jonesindex van de dertig belangrijkste aandelen ging flink omhoog. De koers van de dollar tegenover de euro daalde.

Meer over