Reliëf en glitters niet meer toegestaan op sigarettenpakjes

Tabaksfabrikanten mogen na 1 juli 2017 hun verpakkingen niet meer decoreren. De versiersels zouden vooral jongeren aanzetten tot roken. Martin van Rijn, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), heeft de Tweede Kamer maandag ingelicht over de voorgenomen wijziging van het Tabaks- en rookwarenbesluit.

Pim Pauwels
De 'normale' pakjes sigaretten. Beeld anp
De 'normale' pakjes sigaretten.Beeld anp

Per juli volgend jaar worden niet alleen de sigarettenverpakkingen soberder, maar ook de omhulsels van shagtabak, waterpijptabak en sigaren. Reliëf en glitters zijn niet meer toegestaan en geluids-, geur- en smaakeffecten evenmin. Ook opvallende kleuren of verwijzingen naar thema's, zoals Koningsdag, zijn daarna uit den boze.

Het kabinet hoopt roken zo onaantrekkelijker te maken voor jongeren. Zij zouden gevoelig zijn voor de blingbling op sigarettenpakjes. Bovendien beginnen de meeste rokers in hun jeugd met roken. Wanneer jongeren worden weerhouden van roken, levert dat de meeste winst op voor de volksgezondheid, is de uitleg van Van Rijn.

De regering komt hiermee tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer. Kamerleden Marith Volp (PvdA) en Hanke Bruins Slot (CDA) vroegen het kabinet in februari algemene eisen voor sigarettenpakjes vast te stellen. Een meerderheid van de Tweede Kamer nam destijds de motie van de Kamerleden aan.

Meer over