Reliant en Preussen mogen niet meebieden op Epon

Het Amerikaanse Reliant Energy en het Duitse PreussenElektra mogen niet meebieden op Epon, het enige Nederlandse stroombedrijf dat nog te koop is....

Epon is voor de andere helft eigendom van distributiebedrijf EDON. Het NUON-standpunt over Reliant en Preussen heeft lange tijd de definitieve beslissing over de verkoop gedwarsboomd. Beide bedrijven zijn het nu eens over de verkoopvoorwaarden.

Reliant is de nieuwe eigenaar van Utrechts/Noord-Hollandse Una. Preussen kocht enkele maanden terug het Zuid-Hollandse EZH. NUON heeft zich altijd verzet tegen een Nederlandse bundeling van stroomproducenten. Dat is in de visie van het distributiebedrijf niet goed voor een gesmeerde marktwerking. Toen minister Wijers van Economische Zaken zich hard maakte de Nederlandse stroombedrijven tot één GPB te laten fuseren lag NUON lange tijd dwars.

Een NUON-woordvoerster verwacht dat de koper over twee maanden bekend is. De banken Morgan Stanley en ABN Amro inventariseren momenteel de belangstelling. Zij studeren ook op de mogelijkheid het stroombedrijf te veilen. De verkopers hopen dat de opbrengst hoger zal zijn dan de 4,5 miljard die er voor Una betaald is.

Meer over