Regering van Tsjechië geeft koers kroon vrij

De Tsjechische regering heeft maandag ingegrepen om de onrust op de financiële markten te bezweren, die de koers van de nationale munteenheid onder druk zet....

AFP, DPA

PRAAG

Centralebankpresident Josef Tosovsky maakte het besluit gisteren bekend. Tot nu toe was de kroon gekoppeld aan de dollar en de mark. Er komt geen nieuwe koers voor de kroon.

Het laten zweven van de Tsjechische munteenheid betekent dat de centrale bank de koers niet meer zal steunen met renteverhogingen en aankopen. Sinds 15 mei heeft de bank zo'n drie miljard dollar uitgegeven aan het uit de markt nemen van kronen, mede wegens het oplopend handelstekort dat intussen op 1,75 miljard dollar ligt. Maatregelen richtten weinig uit.

Tosovsky maakte duidelijk dat verder ingrijpen van regeringskant noodzakelijk blijft. Premier Klaus, die de persconferentie bijwoonde, beloofde zijn best te doen. Hij offerde dit weekeinde de ministers van Financiën, Binnenlandse Zaken en Industrie en Handel, die werden vervangen.

Voor president Havel is dit niet voldoende. Hij pleitte maandag 'voor fundamentele oplossingen, in plaats van kunstmatige'. Havel liet zondag al doorschemeren dat het hele kabinet beter kan opstappen.

Meer over