NieuwsYarden

Reddingsboei voor zieltogend Yarden komt van rivaal DELA

Er is licht aan het einde van de tunnel voor Yarden, de Almeerder uitvaartverzorger die sinds deze zomer misschien niet in doodsnood, maar dan toch zeker hoge nood verkeert. De grote Eindhovense concurrent DELA (wat ooit stond voor Draagt Elkanders Lasten) heeft maandag aangekondigd dat het Yarden wil overnemen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Yarden kampt al enige tijd met fikse financiële problemen. Het bedrijf bood zijn klanten een naturapolis, waardoor ze bij overlijden geen geldbedrag krijgen uitgekeerd, maar Yarden de uitvaart of crematie regelt. De polishouders hoeven alleen maar tot hun 65ste premie te betalen. Eventueel hoger uitvallende kosten door inflatie worden gedekt door de opbrengsten van beleggingen. Althans, dat was het idee. Afgelopen zomer liet Yarden weten dat de kosten het bedrijf boven het hoofd groeien en dat klanten of meer premie moeten gaan betalen of extra moeten neertellen voor zaken als volgwagens, een kist of cake bij de koffie na afloop van de uitvaart.

Wat DELA voor Yarden gaat betalen is niet bekend. De beide bedrijven moeten ook nog afwachten of de toezichthouder ACM akkoord gaat met een bundeling van de krachten. Als dat gebeurt moet de samenvoeging begin volgend jaar afgerond zijn, maar de uitvaartverzorgers verwachten pas twee jaar daarna alle activiteiten in elkaar te hebben geschoven.

DELA telt 170 vestigingen, 2.000 medewerkers en vier miljoen verzekerden in de Benelux. Yarden heeft 900 mensen in dienst, bezit 41 uitvaartcentra en telt een miljoen leden, met 390 duizend pakketpolissen. Wat vaststaat is dat er banen zullen verdwijnen bij de overnameprooi, vooral bij de verzekeringstak en op het hoofdkantoor in Almere. Daar zullen vooral staffuncties sneven.

Meer over