Redacties boos om ‘gegraai’

De vier PCM-kranten willen actie ondernemen tegen het ‘graaien’ door de top van hun uitgever. De directe aanleiding voor de onrust is de 2 miljoen euro die PCM-bestuurder Philip Alberdingk Thijm bij zijn gedwongen vertrek meekrijgt....

Dat bedrag bestaat voor ongeveer de helft uit de twee jaarsalarissen plus de premies die hij contractueel meekrijgt. De andere helft is de uitkering van het aandelenplan voor het PCM-management dat bij de komst van het Britse opkoopfonds Apax in 2004 is afgesproken.

Nu Apax is vertrokken, ontvangen ongeveer dertig topmanagers van PCM in totaal 8 miljoen euro voor hun aandelen, tien keer het bedrag dat ze hebben ingelegd.

De redacties zijn daar kwaad over omdat er geen prestaties tegenover zouden staan, terwijl de kranten van PCM hebben moeten bezuinigen. Eerder bleek al dat het bewind van Apax de uitgeverij veel geld heeft gekost.

De redacties roepen de managers op de winst op hun aandelen in het bedrijf te stoppen. Het bedrijf kampt na het vertrek van Apax met hoge schulden.

De raad van bestuur van PCM heeft vrijdag in een verklaring laten weten dat het beloningsbeleid een zaak is van de raad van commissarissen en de aandeelhouders.

Niettemin doen de kranten ‘een moreel beroep’ op de top. Volgens de kranten mag er niet verder worden bezuinigd.

Ook de journalistenvakbond NVJ heeft de raad van bestuur opgeroepen afstand te doen van hun aandelenwinst, gezien de ‘grote onrust’ bij de kranten.

De NVJ vraagt de directies en de medewerkers ook af te zien van hun uitkeringen in verband met het vertrek van Apax. De bijna drieduizend werknemers van PCM krijgen een bonus van in totaal 5 miljoen euro.

Meer over