Recordwinst Akzo overschaduwd door Azië-virus

Akzo Nobels recordwinst in het tweede kwartaal werd woensdag overschaduwd door het Azië-virus. De crisis in deze regio heeft de winst van het Arnhemse chemieconcern 1 tot 3 procent gedrukt en zal dat ook in de rest van het jaar doen....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

'Het donkere gezicht van Azië begint door het masker heen zichtbaar te worden', aldus een beheerder van een groot fonds tegenover het Amerikaanse persbureau Bloomberg. De koers van de aandelen Akzo Nobel kelderde meteen al bij de opening 10,5 procent om uiteindelijk 12,40 gulden lager te sluiten op 99,90.

De 483 miljoen gulden winst die het concern in de maanden april, mei en juni boekte, mag dan een record zijn, de groei ten opzichte van dezelfde maanden in 1997 bedroeg 'slechts' 5,2 procent. Dat was minder dan analisten hadden verwacht.

In de tweede helft van het jaar zal de winstgroei bovendien wat vertragen ten opzichte van de 12 procent van de eerste zes maanden. Dat heeft te maken met buitengewoon sterke resultaten in de vergelijkbare periode vorig jaar.

Volgens Fritz Fröhlich, de nieuwe adjunct-directeur van Akzo, heeft de Azië-crisis niet alleen negatieve effecten. 'Onze export naar die regio is lager en de concurrentie is groter. Daar staat tegenover dat we lagere grondstofkosten hebben.' Hij benadrukte dat Akzo's belangen in Azië niet groot zijn.

Alle vier de onderdelen droegen bij aan de groei van de omzet die 4 procent steeg tot 6,4 miljard gulden. Fröhlich - zelf afkomstig van de vezeldivisie - roemde vooral Pharma, waar vooral het antidepressiemiddel Remeron en het vruchtbaarheidshormoon Puregon het goed doen.

Tot ieders verrassing is nu ook de vezeldivisie goed op stoom. Dit zorgenkindje profiteerde van toenemende vraag van Italiaanse modeontwerpers naar de kunststof viscose. Aan het einde van het jaar worden de vezelactiviteiten van Akzo samen met die van van Courtaulds, het Britse concern dat Akzo dit jaar overneemt, verzelfstandigd. Of het vezelbedrijf naar de beurs gaat of wordt verkocht, weet Fröhlich nog niet. 'Het ziet er veelbelovend uit. Het wordt het grootste zelfstandige vezelbedrijf ter wereld.'

Ook de afdeling Coatings (verven) behaalde een beter resultaat. Dat was vooral te danken aan de groei van de industrie in Europa. Een deel van die winst werd weer tenietgedaan door een lager resultaat van het onderdeel bouwverven. Dat was te wijten aan een lagere afzet vanwege het slechte weer in West-Europa.

Aan de gunstige resultaten van de afdeling Chemicals droegen verschillende afdelingen bij door hogere verkoopcijfers en betere prijzen. Daar staat de kleinere vraag naar hydroprocessing-katalysatoren en bleekmiddelen in Noord-Amerika tegenover.

Meer over