Recordrace op aandelenbeurzen houdt aan na bekendmaking beleid ECB

De recordrace op de aandelenbeurzen houdt aan. Nu de ECB voorlopig blijft stimuleren en de rente daardoor laag blijft, storten beleggers zich andermaal op de aandelenmarkt, waar nog enig rendement te halen is ondanks het risico dat een keer de zeepbel wordt doorgeprikt.

Peter de Waard
Een effectenhandelaar op de Frankfurtse beurs kijkt tevreden toe hoe de koersen klimmen. Beeld epa
Een effectenhandelaar op de Frankfurtse beurs kijkt tevreden toe hoe de koersen klimmen.Beeld epa

Een van de gevaren voor de aandelenmarkt is de toenemende vluchtigheid van aandeelhouders. Uit een onderzoek van Het Financieele Dagblad blijkt dat aandeelhouders hun stukken gemiddeld nooit langer dan één jaar vasthouden. Bij de AEX-bedrijven (met veel buitenlandse aandeelhouders) worden aandelen al gemiddeld 5,3 maanden na aankoop weer van de hand gedaan. Bij de Midkapfondsen die minder internationaal georiënteerde beleggers hebben, is dat 8,8 maanden. Opvallend is dat bierbrouwer Heineken de trouwste aandeelhouders heeft. De minst trouwe zitten bij chipkaartenfabrikant Gemalto.

Bedrijven en ook beleggers hebben hun mond vol over waardecreatie op lange termijn, maar blijken in meerderheid toch vooral koerswinsten op korte termijn te willen boeken.

Euforie

Vrijdag kwam de AEX-index, de graadmeter van de Amsterdamse beurs, even boven de 550 punten. Hierdoor staat de index weer boven het niveau van juni 2007. Van de alltime high van 701 punten in 2000 is de beurs nu nog zo'n 150 punten verwijderd. De AEX-index in Amsterdam sloot uiteindelijk op 549,44 punten, het hoogste niveau in meer dan tien jaar. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 0,7 procent omhoog. In Madrid was sprake van een min van ongeveer 1,5 procent.

Op de Amerikaanse effectenbeurzen duurt de euforie ook voort. Vrijdag werd bekendgemaakt dat de groei van de Amerikaanse economie verder is aangetrokken en voor dit jaar op 3 procent uit zal komen. Dit leidde onmiddellijk tot een duurdere dollar.

Meer over