Recordbedrag aan contracten op luchtshow Azië

SINGAPORE (ANP) - Op de luchtshow Asian Aerospace in Singapore is deze week voor een recordbedrag aan nieuwe contracten afgesloten. Vertegenwoordigers van luchtvaartmaatschappijen en de luchtvaartindustrie bezegelden in totaal voor 15,2 miljard dollar aan overeenkomsten.

Dat is meer dan vier keer zoveel als een jaar eerder. Asian Aerospace is de grootste luchtshow in Azië en de op twee na grootste ter wereld.

Er werden onder meer grote contracten gesloten voor de verkoop van nieuwe vliegtuigen, helikopters, motoren en simulatoren. Ook vonden grote deals plaats op het gebied van vliegtuigonderhoud en reparatie. ,,We zijn verheugd over het succes.

Succesvol

Het bedrag is ver boven de verwachtingen'', aldus de president van Asian Aerospace, Ed Ng. Er waren meer dan 930 stands uit 43 landen. Het aantal handelsvertegenwoordigers werd op 27.000 geschat. De luchtshow is maandag begonnen en loopt nog tot zondag.

Een van de grootste overeenkomsten was die tussen de Europese vliegtuigbouwer Airbus en de luchtvaartmaatschappij Indian Airlines voor de levering van 43 A320- en A319-toestellen met een totale waarde van 2,5 miljard dollar. Ook Boeing was succesvol. Het Amerikaanse bedrijf verkocht tien Boeing-737's aan de Indiase prijsvechter SpiceJet. Die transactie heeft een waarde van 700 miljoen dollar.

Het Amerikaanse industriële conglomeraat Honeywell kondigde deze week aan een contract te hebben gesloten met Airbus met een waarde tot 4 miljard dollar. Het gaat om de levering van gasturbines voor de nieuwe brandstofzuinige Airbus A350. Die turbines zijn nodig voor de airconditioning en de noodstroomvoorziening. De vliegtuigmotoren starten met behulp van die krachtbronnen.

Airbus

Airbus tekende een groot contract ter waarde van 1 miljard dollar met Korean Aerospace Industries voor de gezamenlijke ontwikkeling van onderdelen voor de A350. De overeenkomst heeft betrekking op delen van de vleugel en de romp van het toestel. Daarnaast tekende Korean een aparte overeenkomst om vanaf 2010 voor 80 miljoen dollar romppanelen te leveren voor de Airbus A321.

De luchtshow Asian Aerospace vindt volgend jaar plaats in Hongkong, omdat organisator Reed Exhibitions en de Singaporese overheid het niet eens konden worden over een nieuwe locatie voor het evenement. Asian Aerospace bestaat al 25 jaar.

Meer over