Rechtszaak om gasakkoord

Joelia Timosjenko, de voormalig premier van Oekraïne, heeft donderdag gezegd dat zij het deze week gesloten akkoord over gasleveranties tussen Moskou en Kiev door de rechter wil laten toetsen....

De overeenkomst voorziet in een hogere prijs die Oekraïne aan de Russenmoet gaan betalen voor het gas. De voornaamste reden voor Timosjenko om hetcontract op zijn waarde te laten bekijken, ligt in de moeilijke situatiewaarin Oekraïne in haar ogen is geraakt. Zij vreest onstabiele gasprijzen.In het akkoord staat dat Kiev aan Moskou een prijs van 95 dollar voorduizend kubieke meter aardgas betaalt. Dat is bijna het dubbele van deprijs die Oekraïne de Russen in 2005 betaalde: 50 dollar.

Tegelijkertijd is die 95 dollar stukken lager dan de 230 dollar dieMoskou van de Oekraïeners heeft geëist. Om Kiev te dwingen de prijs van230 dollar te accepteren, heeft Moskou deze week de gasleveranties aan deoud-Sovjetrepubliek drastisch verminderd.

Het gasakkoord heeft veel kritiek geoogst, omdat de betalingen doorKiev aan Moskou lopen via de onderneming RosUkrEnergo. Dat is een bedrijfdat voor de helft in handen is van de Gazprombank (de bank van Gazprom) envoor de andere helft in het bezit is van de Oostenrijkse RaiffeisenZentralbank.

Meer over