Update

Rechter verbiedt Samsung Galaxy-smartphones in Nederland

Samsung mag zijn smartphones Galaxy S, S II en Ace niet verhandelen in Nederland. Dit heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag vandaag bepaald in een kort geding tussen smartphonemaker Apple en het Zuid-Koreaanse Samsung.

ANP/Redactie
De Samsung S (rechts) en de iPhone 3G. Beeld AFP
De Samsung S (rechts) en de iPhone 3G.Beeld AFP

De rechter stelt vast dat Samsung inbreuk pleegt op enkele octrooien van concurrent Apple. Het gaat daarbij onder meer om patenten op het scrollen door een fotogalerij en de wijze van 'unlocken' van een apparaat door op het aanraakscherm een 'unlock'-plaatje op een bepaalde manier te verslepen.

Het verbod geldt vanaf half oktober en is tevens van toepassing op de andere Europese landen.

De inbreuk geldt dus alleen voor Samsung's smartphones die Android 2.3 hebben. Het verbod geldt niet voor de Galaxy-tabletcomputers, die hebben Android 3.x. Tijdens de behandeling van de zaak voerde Apple nog aan dat Samsung met de gehele Galaxy-lijn inbreuk pleegt op de patent-en modelrechten van de maker van de iPhone. De rechter, die vandaag vervroegd uitspraak deed, wees echter de vorderingen gebaseerd op modelrechten, auteursrechten en slaafse stijlnabootsing af.

De verwachting is dat Samsung met een relatief eenvoudige aanpassing of een update van het besturingssysteem onder het patentjuk van Apple uit kan komen, zodat de smartphones alsnog geleverd en verkocht kunnen blijven worden.

Meer over