Rechter: stop verkoop van zendmastbedrijf

Minister Zalm moet op last van de rechter de verkoop van Nozema, dat zorgdraagt voor doorgifte van radio- en tv-signalen vanaf zendmasten, staken....

Volgens de rechter was Broadcast Partners in een nadelige positie in de procedure van deze zogeheten ‘gecontroleerde veiling’, waarbij meerdere potentiële kopers in een aantal rondes biedingen uitbrengen. De hoogte van de biedingen en de identiteit van de bieders worden dan geheim gehouden. Broadcast Partners werd aanvankelijk niet toegelaten tot de ‘controlled auction’ en had minder tijd om te voldoen aan de eis om informatie te verstrekken dan andere gegadigden. Bovendien kreeg Broadcast Partners minder informatie over Nozema.

De verkoop van Nozema ligt politiek gevoelig. De Tweede Kamer heeft er grote moeite mee dat de aandelen in handen dreigen te komen van KPN, omdat de telecomgigant dan een meerderheid krijgt in Digitenne, een onderneming die digitale tv-beelden doorgeeft. KPN zou dan een dominante positie krijgen in de markt. De rechter zegt daarover echter in het vonnis dat ‘onvoldoende aannemelijk is gemaakt dat een eventuele verkoop van aandelen aan KPN in strijd is met het mededingingsrecht’. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) kan daaraan nog voorwaarden stellen. Zalm hoeft KPN dus niet op voorhand uit te sluiten, als hij opnieuw een procedure op gang brengt om de aandelen te verkopen.

Meer over