Rechter: SNS verkocht belegger geen wanproduct

Amsterdam SNS Bank heeft twee ontevreden particuliere beleggers niet misleid en verkeerde beleggingen verkocht. Dit stelt de rechtbank in Utrecht maandag in de zaak die de twee beleggers tegen SNS Bank hadden aangespannen....

De twee voelden zich bedrogen omdat de bank ze onder meer beleggingen in een fonds van fraudeur Bernard Madoff had verkocht. De boze beleggers krijgen geen geld terug van de bank.

De twee beleggers eisten dat de bank de beleggingen terugnam. Ze verwijten SNS Bank dat ze eind jaren negentig beleggingen, zoals hedgefondsen, hebben kunnen kopen die alleen zijn weggelegd voor professionele beleggers. Volgens beide vermogende particulieren had de bank in het kader van de zorgplicht de beleggers moeten weerhouden in deze fondsen te stappen.

De rechter wees de eis af. SNS Bank is naar het oordeel van de rechter niet tekortgeschoten in de zorgplicht van de bank en handelde bovendien in opdracht. De klanten zouden geen advies willen van de bank, maar alleen de fondsen willen kopen via de instelling.

SNS Bank is verheugd over de uitspraak. Advocaat Jurjen Lemstra, die de beleggers bijstaat en ook actief was voor particulieren met een woekerpolis, is teleurgesteld. De advocaat van het Haagse advocatenkantoor Pels Rijcken gaat nog overleggen mijn zijn klanten. Die doen ook nog mee met een grotere procedure. Daarbij wordt namens ruim honderd beleggers geprobeerd geleden schade te verhalen. Het kan nog maanden duren voor daarin uitspraak wordt gedaan.

De omstreden beleggingen zijn verkocht aan zo’n vijfhonderd particulieren. SNS Bank zegt niet aansprakelijk te zijn voor schade die zij hebben geleden. Maar de bank heeft toch een voorstel gedaan voor tegemoetkoming.

Meer over