Rechter dwingt Sparta de productie te staken

Fietsenfabrikant Sparta moet de productie van zijn grote geldmaker, de fiets-met-hulpmotor, staken. Ook moet het bedrijf een flink aantal verkochte Spartamets terugnemen....

Al sinds 1987 maakt Sparta gebruik van een speciaal door het Duitse bedrijf Sachs ontwikkeld 30 cc miniatuurmotortje. Sachs is echter onlangs overgenomen en maakt de motortjes niet meer zelf.

De nieuwe eigenaren van Sachs beloofden Sparta de productie van de motoren onder te brengen bij een Italiaans bedrijf. Omdat dit lang duurde, kwam de productie van Sparta in gevaar. Noodgedwongen behielp Sparta zich met een partij Sachs-motoren die voor de Chinese markt waren bestemd.

De nieuwe eigenaren van Sachs waren hiervan niet gediend en spanden een proces aan. De rechter in Zutphen oordeelde dinsdag dat Sparta moet stoppen met het gebruiken van de 'Chinese' motortjes. Ook moet Sparta de fietsen terughalen waar een 'Chinees' motortje opzit. Doet de fietsfabrikant dat niet, dan moet vijfduizend gulden per dag boete worden betaald tot een maximum van vijf miljoen gulden.

Door de uitspraak hangt de toekomst van Sparta aan een zijden draadje. De Spartamets zijn de grote geldmakers van het overigens kwakkelende fietsenbedrijf. 'Naast de financiële problemen die het vonnis veroorzaakt, werkt het complicerend. Waarschijnlijk kan Sparta nu niet meer zelfstandig blijven', zegt Arno Dahlmans van FNV Bondgenoten.

Eerder deze week liet het beursgenoteerde Accell weten belangstelling te hebben voor Sparta. Naar verwachting komt Accell vandaag met een bod. Het is echter onduidelijk of de Heerenveense fabrikant de Apeldoornse fietsenmaker met of zonder de Spartamet wil overnemen. Zonder de grote geldmaker zal het bod laag uitvallen.

Vrijdag komen de aandeelhouders van Sparta bijeen. Sparta is voor 90 procent in handen van NPM Capital en twee andere investeringspartijen. De rest is in eigendom van kleine investeerders, voormalige directeuren en familieleden van de vroegere eigenaar.

Een beslissing over de verkoop van Sparta wordt gecompliceerd doordat alle aandeelhouders een recht van koop hebben op de aandelen van de andere aandeelhouders. 'Als de kleine aandeelhouders vrijdag dwars gaan liggen, is de continuïteit van het gehele bedrijf in gevaar', zegt Dahlmans.

Het gaat niet erg goed met de Apeldoornse fietsenfabrikant. Sparta verkoopt zestig- tot zeventigduizend fietsen per jaar. Volgens Sparta-directeur Jaap Scholing is dat te weinig. 'Je moet er minstens honderdduizend verkopen om zelfstandig te kunnen blijven', zei hij deze week in de Volkskrant.

Scholing verwacht daarom dit jaar weer in de rode cijfers terecht te komen. Het boekjaar loopt van oktober tot oktober. Vorig jaar werd een bescheiden winstje gemaakt van 446 duizend gulden. Het jaar daarvoor verloor het bedrijf 1,6 miljoen gulden op een omzet van 45 miljoen. Iets beter dan de cijfers uit 1996, toen twee miljoen gulden verlies werd geboekt op een omzet van 45 miljoen gulden. Scholing verwacht daarom dat het winstje van vorig jaar een eendagsvlieg was.

De markt voor nieuwe fietsen in Nederland krimpt al jaren. In de jaren tachtig werden nog steevast meer dan een miljoen fietsen verkocht. Nu zijn dat er nog ongeveer achthonderduizend. Daarentegen doet de fiets-met-hulpmotor het goed. Omdat de fietsen-met-hulpmotor tussen de 2500 en drieduizend gulden kosten, verdient Sparta op een Spartamet evenveel als op de verkoop van twee fietsen.

Om te kunnen overleven is directeur Scholing op zoek naar een strategische partner. 'Ik kan me voorstellen dat kandidaten niet zoveel interesse meer hebben in Sparta als het geen Spartamet meer mag produceren', zegt Arno Dahlmans. '

Meer over