NieuwsFipronilcrisis

Rechter: bloedluisbestrijders bij pluimvee hebben willens en wetens verboden middel fipronil gebruikt

De veroorzakers van de fipronilcrisis in 2017 hebben willens en wetens het verboden middel fipronil gebruikt om bloedluis te bestrijden bij pluimvee. Dit acht de rechtbank in Arnhem bewezen in een civiele zaak aangespannen door 118 pluimveehouders. Zij hebben recht op een schadevergoeding.

Pieter Hotse Smit
Eieren worden op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vernietigd bij een pluimveehouder. Beeld anp
Eieren worden op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vernietigd bij een pluimveehouder.Beeld anp

De veroordeling van de bedrijven ChickFriend en ChickClean en hun eigenaars is een opsteker voor de pluimveesector, die naarstig op zoek is naar een schuldige buiten eigen gelederen. Kippenboeren probeerden vorig jaar tevergeefs de schade van de fipronilaffaire uit 2017 te verhalen op de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die in 2016 al signalen zou hebben gekregen van het gebruik van fipronil door de Chick-bedrijven.

De sector voelde zich in die zaak destijds gesterkt door onderzoeken van oud-minister van Justitie Winnie Sorgdrager en de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Die oordeelden dat de voedselautoriteit beter had kunnen handelen. Maar net als de rechter in die zaak, wezen ook de onderzoekers op de verantwoordelijkheid van pluimveehouders zelf. Zij hadden de praktijken van ChickFriend en ChickClean beter kunnen natrekken.

In de jongste zaak verdedigden de bloedluisbestrijders zichzelf door ook te wijzen naar de NVWA. De voedselautoriteit had volgens de Chick-bedrijven hun product met fipronil erin beter moeten controleren. Zo had de gedwongen tijdelijke sluiting van meer dan 800 kippenbedrijven, het ruimen van miljoenen kippen en de vernietiging van miljoenen eieren voorkomen kunnen worden, menen zij.

Onzin, oordeelde de rechter woensdag, omdat zij zelf doelbewust kozen voor een middel met een niet-toegestane toevoeging. Dit maakt dat ook de Belgische producent van het goedje tegen bloedluis niet verantwoordelijk is.

Het is volgens de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) nu vooral belangrijk dat duidelijk is dat de boeren niet wisten dat ze de voedselveiligheid op het spel zetten door de bedrijven ChickFriend en ChickClean in te huren. ‘Het geeft een gevoel van rechtvaardigheid’, zegt voorzitter Hennie de Haan van de NVP in een reactie tegen persbureau ANP.

Wat de pluimveehouders gaan terugzien van de geleden schade, die in de tientallen miljoenen loopt, zal uit een afzonderlijke juridische procedure blijken. De ondernemers van de Chick-bedrijven zitten momenteel vast in afwachting van hun strafzaak.

LEES OOK:

Rechter onverbiddelijk: Eierboer is zelf verantwoordelijk voor fipronilcrisis
Kippenboeren probeerden de schade van de fipronilaffaire te verhalen bij de Voedsel- en Warenautoriteit. Tevergeefs: overheidsfalen ontslaat ondernemers niet van hun eigen verantwoordelijkheid.

Het wondermiddel was toch te mooi om waar te zijn
Paniek onder consumenten, miljoenen eieren vernietigd, honderden bedrijven op slot: de fipronilcrisis van 2017 bracht een hele sector in verlegenheid. Hoe kon het zo mis gaan? De belangrijkste conclusie van de onderzoekscommissie-Sorgdrager: alle betrokkenen reageerden niet, te laat of ongecoördineerd.

Meer over