Rechter bevriest aandelen dochterbedrijven Yukos

De ondernemingskamer van de rechtbank in Moskou heeft de aandelen van de belangrijkste dochterbedrijven van de Russische oliemaatschappij Yukos dinsdag bevroren. Dat houdt in dat Yukos deze onderdelen niet kan verkopen, aldus het Russische persbureau Itar-Tass.

Met het besluit van de rechter lijkt Yukos verder in zijn bewegingsvrijheid te worden beperkt. Eind vorig jaar weekte Moskou de belangrijkste productiedivisie, Yuganskneftegas, los van het moederbedrijf. Daarmee was Yukos zijn kroonjuweel kwijt.

Tegen de voormalige topman van Yukos, Michail Chodorkovski, heeft het Russische Openbaar Ministerie een rechtszaak gevoerd. De zakenman hoort volgende week welke straf hij krijgt. Hij kan een gevangenisstraf van tien jaar tegemoet zien wegens fraude en bedrog.

Een woordvoerder van Yukos’ grootaandeelhouder Menatep liet in een reactie weten niet uit te sluiten dat Yukos de dochterbedrijven nog deze zomer kwijtraakt. ‘Wij weten dat de nieuwe directie van Yukos actief samenwerkt met Rosneft.’ Deze Russische staatsonderneming kreeg Yuganskneftegas uiteindelijk in handen nadat de toonaangevende productiedivisie van Yukos op een veiling in december was verkocht.

Yuganskneftegas was goed voor 60 procent van Yukos’ olieproductie. Het vonnis van de ondernemingskamer betreft de aandelen van de Samaraneftegas en Tomskneft, de twee andere divisies die het merendeel van de resterende 40 procent voor hun rekening nemen. Daarnaast raakt de uitspraak van de rechter nog zes kleinere werkmaatschappijen van Yukos.

Yukos heeft de aantijgingen over belastingontduiking steeds tegengesproken. De oliemaatschappij, die op een gegeven moment de grootste olieproducent van Rusland was, heeft altijd volgehouden dat het Kremlin een strijd voert tegen Chodorkovski die de politieke oppositie van de Russische president Vladimir Poetin heeft gesteund.

Meer over