Rechtbank Zuid-Korea weigert arrestatie topman Samsung

Samsung-topman Lee Jae-yong hoeft niet de gevangenis in. Volgens de rechter is er op dit moment te weinig bewijs dat Lee zich schuldig heeft gemaakt aan omkoping.

Lee Jae-Yong wordt bestookt door de pers nadat hij de rechtbank in Seoul verlaat. Beeld getty
Lee Jae-Yong wordt bestookt door de pers nadat hij de rechtbank in Seoul verlaat.Beeld getty

Eerder deze week had de openbare aanklager de rechtbank gevraagd de 48-jarige vicepresident vast te zetten. Volgens de aanklager maakte Samsung in 2015 ruim 17 miljoen euro over aan een adviesbureau van Choi Soon-sil, een vertrouweling van president Park Geun-hye. Als tegenprestatie zouden Choi en president Park de directie van het nationaal pensioenfonds, een van de grootste aandeelhouders van Samsung - ervan hebben 'overtuigd' een omstreden fusie goed te keuren. Met de fusie wist Lee zijn macht in het concern te vergroten.

Volgens de rechter is er te weinig bewijs gepresenteerd om Lee vast te zetten. 'Het is op dit moment moeilijk in te zien waarom arrestatie noodzakelijk of gerechtvaardigd is', aldus de rechter.

De 48-jarige vicepresident, die het bedrijf sinds de hartaanval van zijn vader in 2014 de facto leidt, moest woensdag tot diep in de nacht wachten op de uitspraak. Vorige week werd hij al 22 uur lang vrijwel onafgebroken verhoord.

Samsung is een van de grootste bedrijven ter wereld. Naast de bekendste tak, elektronica, handelt de familie in honderden andere producten, van schepen en vastgoed tot hotels en verzekeringen. Alleen al de elektronicatak is goed voor eenvijfde van de Koreaanse export.

President Park werd vorige maand wegens vermeende corruptie en machtsmisbruik afgezet door het parlement. Het constitutioneel hof buigt zich momenteel over de vraag of de beslissing van het parlement rechtmatig was.

Meer over