Rechtbank: ABN Amro verhoogde rente Euribor-hypotheken onterecht

ABN Amro moet enkele duizenden klanten geld betalen, omdat ze de rente van Euribor-hypotheken ten onrechte verhoogde. Dat oordeelt de rechtbank in Amsterdam woensdag, zo meldt het Financieele Dagblad. Het extra geld dat de bank met deze verhoging binnenhaalde, moet nu terug naar de klant.

Het exterieur van ABN Amro op de Zuidas. Beeld anp
Het exterieur van ABN Amro op de Zuidas.Beeld anp

De rechtszaak werd in 2012 aangespannen door stichting Stop de Banken en stichting Euribor, nadat onderhandelingen tussen die partijen en ABN Amro waren mislukt. De twee stichtingen tellen samen 700 leden. Het betreft ABN Amro-klanten die de zogenoemde Euribor-hypotheek afsloten tussen 2005 en 2009.

Volgens Lex Makkinje van Stop de Banken zou het bedrag dat ABN terug moet betalen uitkomen op minstens 45 miljoen euro. Een woordvoerder van ABN Amro zegt aan de telefoon dit getal niet te herkennen. ABN Amro buigt zich op dit moment over de uitspraak. De bank weet nog niet of ze in hoger beroep gaat.

'Onduidelijk, en dus onterecht'

Bij de Euribor-hypotheek verandert de rente die huizenbezitters betalen mee met de Euriborrente. Dat is de rente die Europese banken berekenen als ze elkaar voor een korte periode geld lenen, op dit moment is die nagenoeg 0 procent. Naast de fluctuerende Euriborrente betalen klanten ook een opslag aan ABN Amro, waarmee de bank de eigen kosten dekt. Die opslag was bij het afsluiten van de hypotheek 1 procent. ABN Amro verhoogde dit later naar 2 procent.

Huizenbezitters die een Euriborhypotheek afsloten, leefden in de veronderstelling dat de hoogte van deze opslag vaststond, en waren zeer verrast door de verhoging. De rechter oordeelde woensdag dat de mogelijkheid van verhoging inderdaad niet duidelijk is gecommuniceerd in de overeenkomst die de klanten met de bank sloten - en dus onterecht is.

Stop de Banken onderhandelde in 2012 ook voor gedupeerde klanten van ING en SNS. Die banken draaide de verhoging van de opslag toen terug.

Meer over