NieuwsTurkse Banken

Ratingbureau Moody's zet Turkse banken in gevarenzone

De koers van de lira is woensdag verder gedaald tot ruim 7,5 voor een euro. Reden was onder meer een besluit van ratingbureau Moody’s om de kredietwaardigheid van twintig Turkse instellingen, waaronder ook moedermaatschappijen van Turkse banken in Nederland, af te waarderen.

Wisselkantoor in Istanbul.  Beeld Joris van Gennip
Wisselkantoor in Istanbul.Beeld Joris van Gennip

Volgens Moody’s is het risico op een neerwaarts scenario voor de Turkse economie de afgelopen periode gestegen. In dat scenario voorziet het ratingbureau grote kredietproblemen voor Turkse banken, die dan mogelijk financieringssteun van de overheid of de centrale bank nodig hebben.

In totaal hebben de Turkse banken voor 186 miljard dollar (160 miljard euro) in buitenlandse valuta geleend, waarvan ze binnen twaalf maanden 77 miljard moeten terugbetalen. Nu de lira dit jaar al 40 procent in waarde is gedaald, wordt dat steeds moeilijker.

Moody’s verlaagde de rating voor de kredietwaardigheid van twintig Turkse financiële instellingen, waarvan veertien banken met één stap en vier banken zelfs met twee stappen. Eerder werd de rating van Turkije zelf al verlaagd naar Ba3 of ‘junk’.

Grote gevaren

Moody’s ziet grote gevaren voor de banken, omdat zij voor het aantrekken van geld afhankelijk zijn van buitenlandse beleggers. Als die afhaken omdat ze de risico’s te groot vinden, is er een probleem. Daarbij speelt de politieke ruzie met de VS een belangrijke rol. President Trump dreigt de Turken met nieuwe sancties, omdat zij weigeren een Amerikaanse dominee vrij te laten.

De Turkse minister van Financiën, Berat Albayrak, probeerde woensdag tijdens een bezoek aan Frankrijk nog iedereen gerust te stellen. Hij zei geen grote risico’s voor de economie te zien.

Economen willen dat de centrale banken de rente met 5 tot 6 procentpunten verhoogd, waardoor de kapitaalvlucht kan worden stopgezet. Maar president Erdogan wil lenen niet duurder maken, omdat hij vreest dat hierdoor de economische groei stagneert.

Zorgen in Europa

Ook in Europese landen zijn er zorgen. Een bankencrisis in Turkije kan de eurozone besmetten. Veel Europese banken hebben grote leningen in Turkije uitstaan en sommige grote Turkse banken zijn dochters van banken in de eurozone, zoals het Italiaanse Unicredit en het Spaanse BBVA. In Nederland zijn vijf Turkse banken actief met een vergunning van De Nederlandsche Bank. Hun klanten vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, hetgeen betekent dat spaartegoeden tot 100 duizend euro zijn verzekerd.

Niettemin hebben CDA-kamerleden Pieter Omzigt en Erik Ronnes naar aanleiding van stukken in deze krant vragen aan minister Hoekstra gesteld over het bedrag dat in Nederland onder het depositogarantiestelsel uitstaat en hoe groot de risicobijdrage van elk van de banken in Nederland hiervoor is. Ook wordt gevraagd of er op dit moment door De Nederlandsche Bank verscherpt toezicht wordt uitgeoefend en of er een maximum is op het spaargeld dat hier mag worden opgebouwd en de kredieten die in Turkije worden verstrekt. Zij waarschuwen in die vragen voor een herhaling van het Icesave-debacle, hoewel de IJslandse bank toentertijd niet onder het depositogarantiestel viel.

Moody’s voorspelt voor de Turkse economie een groei van 1,5 procent dit jaar en 1 procent in 2019. De inflatie zal dit jaar stijgen tot 20 procent en wordt volgend jaar 14 procent.

Meer over