nieuwseconomie

Rabobank: meer baanzekerheid en hogere lonen in 2020

Economisch wordt het allemaal wat minder, maar in 2020 hebben Nederlanders wel meer baanzekerheid en iets hogere cao-lonen.

Winkelend publiek in de koopgoot van Rotterdam. Beeld ANP
Winkelend publiek in de koopgoot van Rotterdam.Beeld ANP

Dat voorspelt de Rabobank in een woensdag gepresenteerd onderzoek. Het aantal Nederlanders met een vast contract is opnieuw gestegen, na jarenlange daling, van 60,7 procent een jaar geleden naar 62,1 procent nu. De Rabobank verwacht dat dit percentage verder gaat oplopen. Nederlanders gaan door die extra zekerheid de komende twee jaar meer uitgeven, denkt de bank. Dit wordt extra gestimuleerd doordat ze minder hoge lasten hebben, doordat het kabinet 3 miljard euro lastenverlichting aan huishoudens wil uitdelen. Dat houdt de Nederlandse economie nog enigszins op peil, aldus de prognose.

Over andere economische aspecten is Rabo Research minder optimistisch. Zo neemt het aantal nieuwe banen af en loopt de werkloosheid toch iets op: doordat er bijvoorbeeld meer mensen afstuderen, is er uiteindelijk een groter arbeidsaanbod dan er banen zijn.

De Nederlandse economie groeit de komende jaren uiteindelijk minder hard, met 1,2 procent in 2020 en 0,8 procent in 2021. Dit jaar was de groei nog 1,7 procent. In Nederland ging het dit jaar economisch goed door de hogere investeringen die werden gedaan, maar dat verandert in 2020. De lagere economische groei hangt samen met de wereldwijde groeivertraging. Ook gaat er minder geïnvesteerd worden door het Nederlandse beleid voor stikstofemissies en de met pfas vervuilde grond. Dit zou onder andere de bouwsector raken.

De Rabobank haalt onderzoek van het CPB aan, dat verwacht dat de economische groei het komende decennium terugloopt tot ongeveer 1 procent per jaar. De komende twee jaar moet Nederland het hebben van de consumerende huishoudens en de overheid, die extra bestedingen beloofde aan Defensie, jeugdzorg en de rechtspraak. Volgens de Rabobank zijn investeringen in basisonderwijs op lange termijn ‘essentieel’.

Meer over