'Rabobank mag nieuwjaarsborrel van Amsterdam niet betalen'

Vier jaar lang moesten Amsterdammers het stellen zonder nieuwjaarsreceptie van hun college van B en W. De traditionele ontvangst in het Concertgebouw voor zowel bevolking als hoogwaardigheidsbekleders werd voor het laatst gehouden in 2010. Kosten: 120.000 euro. En dat, vond de gemeente, kon niet meer in tijden van crisis. Wie bezuinigt, moet zelf het goede voorbeeld geven.

Rabobank Beeld anp
RabobankBeeld anp

Op 1 januari is het eindelijk weer zover. In een ander gebouw, de Stadsschouwburg, en zonder dat de stad er een cent aan meebetaalt. De Rabobank Amsterdam, hoofdsponsor van de schouwburg, gaat de bijeenkomst betalen. Naar verluidt gaat het om 60 duizend euro. Mogelijk wordt het een traditie: ieder jaar de receptie op een andere plek, gesponsord door het bedrijfsleven. Zeven gemeenteraadsleden zullen er op Nieuwjaarsdag niet bij zijn. De zes van GroenLinks onder leiding van Rutger Groot Wassink en het raadslid van de Partij voor de Dieren, Johnas van Lammeren. Zij vinden dat een ontvangst door het gemeentebestuur in principe door dat bestuur zelf moet worden betaald. 'Het is de gemeente die het nieuwe jaar samen met relaties wil inluiden', zegt Groot Wassink. 'Dat moet je zuiver houden en niet door het grootkapitaal laten financieren.'

En, vraagt Groot Wassink zich af, wie is in 2016 sponsor? Shell? En in 2017? De wapenindustrie? Op zijn vraag in de raad of er criteria zijn opgesteld, kreeg hij geen duidelijk antwoord. 'Hier is sprake van een hellend vlak. Amsterdam moet zich niet zo afhankelijk maken van het bedrijfsleven.'

Fundamenteel verschil

Een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan benadrukt dat er geen sprake is van een receptie georganiseerd door de gemeente. Het gaat hier om een ontvangst voor partners uit de stad, voor de stad Amsterdam. En dat is 'een fundamenteel verschil'. Het zijn de Stadsschouwburg en de Rabobank die zelf aanboden de receptie te organiseren. Waarbij de uitnodigende partij het college is, dat wel.

Zelf een receptie organiseren, is niet meer van deze tijd, vindt het college, dat is 'geen primaire taak' van een gemeente. De Rabobank stelt dat 'het verbindende karakter' van de nieuwjaarsontvangst goed bij de bank past, net als het sponsoren van cultuur.

Den Haag heeft de nieuwjaarsborrel voor 2015 juist geschrapt, omdat er kritiek was op de hoge kosten terwijl er slechts enkele honderden bewoners naartoe konden. In plaats daarvan is er dit jaar een groot vuurwerk op de Hofvijver.

Meer over