Rabobank dient claim in bij Citigroup

Rabobank heeft samen met een groep investeerders een claim van 1,1 miljard dollar ingediend bij Citigroup. De Amerikaanse bank heeft volgens persbureau Bloomberg vals gespeeld in een Mexicaanse faillissementszaak waarbij de Nederlandse bank geld heeft verloren.

Het schip Caballo de Troya van Oceanografia ligt voor de kust van Ciudad del Carmen in Mexico in 2014. Dat jaar ging het bedrijf failliet door fraude. Rabobank was een van de gedupeerden. Beeld Bloomberg via Getty Images
Het schip Caballo de Troya van Oceanografia ligt voor de kust van Ciudad del Carmen in Mexico in 2014. Dat jaar ging het bedrijf failliet door fraude. Rabobank was een van de gedupeerden.Beeld Bloomberg via Getty Images

Het Amerikaanse persbureau zegt de dagvaarding in handen te hebben gekregen via Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, het internationale advocatenkantoor dat de zaak vrijdag aanhangig heeft gemaakt. Rabobank onthoudt zich van commentaar.

In de complexe claim staat de failliete Mexicaanse rederij Oceanografia centraal. Rabobank leende het bedrijf in zo'n tien jaar tijd bijna 240 miljoen euro. In 2014 ging het concern failliet nadat er fraude aan het licht was gekomen. Rabobank en de andere geldschieters konden fluiten naar hun geld, waarbij het om meer dan een miljard dollar zou gaan.

Volgens Bloomberg deden de geldschieters een beroep op zakenbank Citigroup, omdat die via haar Mexicaanse dochter Banamex de rederij jarenlang overeind zou hebben gehouden. De bank verstrekte kortlopende kredieten waarmee het bedrijf zijn problemen kon verbloemen. Citigroup deed dit omdat het staatsoliebedrijf Pemex de rente voor die leningen zou betalen, aldus de aanklacht. Pemex was weer de grootste klant van de rederij. Die voerde het onderhoud uit aan diens olie-installaties.

Volgens de aanklagers heeft Citigroup zich als slachtoffer opgesteld toen een paar jaar geleden de fraude aan het licht kwam, maar dat is een tactiek om zelf vervolging te voorkomen. Banamex was veel te soepel. De bank zou bij de meer dan 160 zogeheten kredietverzoeken gedurende de jaren voorafgaande aan het faillissement ruimschoots de kans hebben gehad de fraude te ontdekken.

Vervalste documenten

Oceanografia kreeg 'blindelings' voorschotten op basis van vervalste documenten. Bij zo'n kredietverzoek werden volgens de claim allerlei opdrachten bij Pemex bij elkaar gefantaseerd. De 'lopende rekening' bij Citigroup was echter frauduleus.

De zaak is ingediend bij de rechtbank in Miami. Parallel aan de Citigroup-claim is het consortium een rechtszaak gestart tegen accountant KPMG. Ook die wordt nalatigheid bij het faillissement verweten. Deze zaak dient weer in de staat Delaware, schrijft Bloomberg. Wie de banken of investeerders zijn waarmee Rabobank optrekt, is onbekend.

Ze voelt zich mogelijk gesterkt door de strafrechtelijke onderzoeken. Het Mexicaanse openbaar ministerie heeft eerder al Citigroup-werknemers aangeklaagd. Daarnaast hebben de Amerikaanse autoriteiten de Wall Street-bank in het vizier. In haar jaarverslag meldde Citigroup dat de onderneming meewerkt aan informatieverzoeken van toezichthouder SEC en het Amerikaanse openbaar ministerie.

De lening van Rabobank aan de Mexicanen was een soort bedrijfseconomisch een-tweetje. Met het geld kon de rederij weer haar schepen laten bouwen bij de Nederlandse scheepswerf De Hoop.

Het was al langer bekend dat Rabobank schade heeft geleden, maar niet dat het concern juridische stappen zou nemen.

Meer over