Rabo waarschuwt voortaan als IBAN en naam niet overeenkomen - andere banken volgen nog

Rabobank waarschuwt klanten vanaf vandaag als bij een overboeking naam en rekeningnummer niet bij elkaar horen. Later dit jaar volgen waarschijnlijk ook de andere banken. Met deze 'IBAN-Naam-Check' moeten verkeerde overboekingen en fraude worden voorkomen.

Internetbankieren bij Rabobank. Beeld anp
Internetbankieren bij Rabobank.Beeld anp

Als naam en rekeningnummer niet bij elkaar horen, krijgen klanten daarvan een melding en kan de overboeking worden afgebroken. De waarschuwingen worden gegeven bij zowel mobiel als internetbankieren.

Dat banken betalingen gewoon laten doorgaan als naam en rekeningnummer niet bij elkaar horen is een oude klacht. In 2015 maakte een vrouw uit Hellevoetsluis bijvoorbeeld 17 duizend euro per ongeluk over naar het nummer van een spaarrekening die niet meer van haar was. Het nummer bij de ING Bank stond inmiddels op naam van een Bulgaar. Die nam het geld op en verdween.

Vergissingen

Klanten van banken maken per maand ongeveer 1.300 keer een vergissing bij het overboeken van geldbedragen, bleek uit onderzoek van de Betaalvereniging (de verzamelde betaaldiensten in Nederland). Meestal betreft dat een verkeerde overboeking door het gebruik van oude rekeningnummers of wordt een vergissing gemaakt bij het gebruik van een adresboek in de eigen bankrekening.

Ongeveer tweehonderd keer per maand vermoeden klanten dat zij slachtoffer zijn van fraude of oplichting. Dat kan bijvoorbeeld gaan om nepfacturen, waarbij oplichters hun eigen, soms buitenlandse rekeningnummer combineren met de naam van een bekend bedrijf of instituut.

Rabobank waarschuwt voortaan ook bij een geringe verschrijving in de ingevoerde naam; bijvoorbeeld Janssen in plaats van Jansen. Dan krijgt de klant een melding met de naam zoals die bekend is bij de bank. Bij een grotere afwijking volgt een waarschuwing dat de opgegeven naam niet overeenkomt met de naam die bij de bank bekend is. Datzelfde gebeurt als de naam niet van een bedrijf is, maar van een persoon. Ook als de tegenrekening in het buitenland is gevestigd krijgt de klant een melding.

De betaling wordt bij een melding overigens niet onmogelijk gemaakt. Klanten moeten zelf de afweging maken of zij de betaling - ondanks de waarschuwing - willen doorzetten of afbreken. De term IBAN in de naam 'IBAN-Naam-Check' staat voor International Bank Account Number dat sinds 2014 ook gebruikt wordt voor binnenlandse betalingen. In dat jaar werden alle rekeningen aangevuld met enkele letters en cijfers.

De toegenomen keuze in nummers, door de uitbreiding met de letters en cijfers van het IBAN, leidde vervolgens tot de beslissing dat eenmaal in onbruik geraakte bankrekeningnummers niet meer opnieuw worden uitgegeven.

De ontwikkeling en invoering van de IBAN-Naam Check, die meer dan twee jaar in beslag nam, was een buitengewoon gecompliceerde operatie, zegt een woordvoerder van Rabobank. 'De meldingen moeten ten eerste voldoen aan alle privacywetgeving en fraudeurs niet in de kaart spelen. Het kan niet zo zijn dat je door het invoeren van een rekeningnummer zomaar te zien krijgt op wiens naam de rekening staat. Dus we hebben gradaties aangebracht: hoe meer fouten je maakt bij het invoeren van naam en rekeningnummer, hoe minder informatie je terugkrijgt. Ondanks al die waarborgen moet het systeem toch zo snel zijn dat het de gebruiker geen vertraging oplevert in het betalingsverkeer.'

Hoeveel geld Rabobank heeft uitgegeven aan het opzetten van de naamcheck kan de woordvoerder van de bank niet zeggen. Andere Nederlandse banken zullen wel moeten betalen voor het overnemen van de digitale tool. 'We verdienen graag wat van die kosten terug. Er is nu ook belangstelling uit het buitenland, dus wellicht is verkoop ook daar mogelijk.'

Meer over