Rabo-economen zijn zeer optimistisch over groei

De economische groei zal dit en volgend jaar uitkomen op 3,25 procent. Deze prognose geven de economen van de Rabobank af in hun jongste kwartaalbericht....

De groeiraming van de bank ligt een half procent hoger dan die van de recent verhoogde verwachting van het Centraal Planbureau. Aan het begin van de zomer sprak De Nederlandsche Bank zich al zonniger uit over de toekomst van de Nederlandse economie door voor volgend jaar een groei van 2,5 procent te voorspellen.

De groei ligt nu al twaalf kwartalen boven de 3 procent. Over het eerste halfjaar dijde de economie in Nederland uit met 3,1 procent. Een forse omslag in het economische sentiment is voor de Rabo-economen de reden geweest om de groeiprognose te verhogen.

Vooral de goede vooruitzichten voor de consumptie en de export voeden het vertrouwen van de bank. De consumptieve bestedingen zullen volgens de bankeconomen dit jaar stijgen met 3,75 procent en in 2000 met 2,5 procent. De uitvoer zal in beide jaren met 4 procent toenemen.

Het 'fragiele' herstel van de buitenlandse handel en de toenemende krapte op de arbeidsmarkt zouden nog roet in het eten kunnen gooien, waarschuwen de economen.

Meer over