GeldvraagReinout van der Heijden

Raak ik door een lager inkomen mijn creditcard en hypotheek kwijt?

null Beeld ANP
Beeld ANP

Als u een hypotheek of een creditcard aanvraagt, controleert de bank of u kredietwaardig bent. Dat hangt af van uw inkomen en uw registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Als het oordeel positief is, krijgt u de creditcard of de hypotheek. En die mag u houden, ook als u later minder inkomen heeft. U moet er alleen voor zorgen dat u geen wanbetaler wordt en een negatieve codering krijgt bij BKR. Een rekening van de creditcardmaatschappij moet u binnen 21 dagen voldoen.

U heeft gekozen voor een ‘Gespreid Betalen Faciliteit’ op uw creditcard. Dat betekent dat u alle uitgaven met uw creditcard in termijnen betaalt, tegen 10 procent rente per jaar. U kunt de rekening ook nu binnen die drie weken betalen. Dan rekent de bank geen rente.

Als u in termijnen mag betalen, heeft u eigenlijk een doorlopend krediet. U kunt dan in de winkel een wasmachine afrekenen met uw creditcard en vervolgens de betaling over enkele jaren uitspreiden. Wie een doorlopend krediet heeft, wordt af en toe gecontroleerd door de bank. Dat is in uw geval ook gebeurd.

U werkt als freelancer en zelfstandige. Het laatste jaar heeft u weinig inkomen gehad. Dankzij steun van de overheid kon u het hoofd boven water houden. U organiseert onder andere vogelreizen. Daarvoor moet u in het buitenland een auto huren. Zonder creditcard gaat dat niet. Net nu u nieuwe reizen wilt gaan plannen, klopt de creditcardmaatschappij bij u aan voor een controle op uw inkomen. U verdient te weinig, dus begin juni is de creditcard ingetrokken.

U bent gaan bellen met ICS, dat in Nederland bijna alle creditcards uitgeeft. ICS zegt er niets aan te kunnen doen. De telefoniste van het bedrijf beroept zich op de Autoriteit Financiële Markten (AFM), die dit soort controles afdwingt. De AFM is een toezichthouder en valt onder het ministerie van Financiën. U vraagt zich als zzp’er af: ‘Wat is dat voor overheid die zzp’ers in deze zware coronatijd steunt en tegelijkertijd mijn creditcard afpakt?’

null Beeld ANP
Beeld ANP

Voor de duidelijkheid: niet de overheid blokkeert uw creditcard. Dat doet ICS. De overheid eist van financiële instellingen dat zij hun klanten behoeden voor problemen. Banken hebben altijd de ruimte om regels minder streng toe te passen, zeker nu in tijden van corona. Zij moeten dan wel meer tijd besteden aan de klanten die zij soepel behandelen. ICS had u ook kunnen aanbieden de creditcard voort te zetten zonder de mogelijkheid van gespreid betalen.

Die vraag heb ik uiteraard voorgelegd aan de woordvoerder van ICS. Zij houdt vol dat blokkeren de enige optie is. Zij belooft dat het over een paar maanden wel mogelijk zal zijn om een creditcard met gespreid betalen om te zetten in een gewone creditcard.

Met die mooie belofte schiet u niets op. Sterker nog: als de creditcard eenmaal geblokkeerd is, krijgt u niet zo snel weer een andere.

De meeste aanbieder van creditcards eisen dat de aanvrager netto 1.150 euro per maand verdient exclusief woonlasten. Voor studenten is 650 euro soms al genoeg.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids. Zelf een vraag? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over