De winnaar & verliezer van de week

Pythagoras slaat munt uit muziek van anderen, Google wil geen rooie cent geven voor andermans content

John Ewbank. Beeld Brunopress
John Ewbank.Beeld Brunopress

Winnaar

John Ewbank, begint een investeringsfonds in muziekrechten

De dag die je wist dat zou komen is deze week eindelijk aangebroken voor John Ewbank. Het Financieele Dagblad wist te melden dat de hitcomponist met drie partners het Pythagoras Music Fund heeft opgericht. Dat gaat de muziekrechten opkopen van Europese musici, met het idee die zo te exploiteren dat investeerders er jaarlijks 6 tot 9 procent rendement op toucheren.

Het nieuwe fonds lift mee op een internationale trend. De afgelopen maanden verkochten sterren als Bob Dylan en Neil Young de auteursrechten op hun muziek aan muziekuitgeverijen of gespecialiseerde investeringsfondsen. Bob Money Blues Dylan verkocht zijn ziel naar het schijnt voor 200 miljoen dollar aan Universal Music Publishing Group. Neil Young ving korte tijd later 150 miljoen voor de helft van zijn songs.

Zulke grote namen zal Pythagoras Music Fund niet kunnen strikken, maar met 100 miljoen euro beoogd vermogen moeten Ewbank en kompanen een eind kunnen komen. Diverse componisten zouden al belangstelling hebben getoond. Namen mag hij niet noemen, zegt Ewbank tegen de krant, maar ‘het zijn lokale auteurs met geweldige muziek’.

Ewbank zelf misschien?

Nee, dat zou belangenverstrengeling zijn. En de naam? Pythagoras kennen we toch vooral als filosoof en de man van de stelling? Klopt, maar hij zou ook het fenomeen muziekinterval hebben ontdekt. De oude Griek haalde zelfs een song van Nat King Cole in 1951: Sing You Sinners. De auteursrechten daarop zijn al wel vergeven.

Sundar Pichai. Beeld Reuters
Sundar Pichai.Beeld Reuters

Verliezer

Sundar Pichai, krijgt Australië er niet onder met dreigementen

Wie knippert het eerst met zijn ogen? Die vraag hield deze week de Australiërs bezig. Het antwoord luidt: Sundar Pichai, de baas van het Amerikaanse internetbedrijf Alphabet, het moederconcern van Google. Met één oog, dat dan wel weer.

Pichai belde deze week met de Australische premier Scott Morrison. Onderwerp van gesprek: een wetsvoorstel dat internetbedrijven dwingt tot het betalen van een vergoeding voor verwijzingen naar de content van kranten, tijdschriften en andere nieuwsmedia in het land van down under.

Geen haar op Google’s hoofd die daaraan denkt, bleek al eerder. De Amerikanen dreigen zelfs de toegang van Australische internetters tot de grootste zoekmachine ter wereld te blokkeren. Pichai vindt dat de wet de lokale media ‘oneerlijk voordeeel’ biedt. Alphabet staat niet alleen. Ook Facebook is niet van zins te betalen voor de content die gebruikers delen. Als de wet niet van tafel gaat, dreigt Facebook het delen van informatie tegen te houden in Australië.

Na ‘een constructief gesprek’ stond het wetsvoorstel nog overeind, maar is Alphabet wel opgeschoven. Het begon onverwacht in Australië met Google News Showcase, een knipselkrant met een selectie per nieuwsmedium van het belangrijkste nieuws. Daarvoor betaalt Alphabet wel. Niet alle kranten doen eraan mee. ‘Zo werken monopolies’, zei uitgever Nine. ‘Een aanbod, maar geen aanbod om te onderhandelen.’ Het wachten is tot Sundar Pichai ook met zijn andere oog knippert.

Meer over