Protesten tegen ‘discriminerende arrestatie’ in Starbucks Philadelphia

In de VS is de verontwaardiging groot over de arrestatie van twee donkere mannen die in een Starbucks-filiaal zaten te wachten op een vriend.

Rens Blom
Protestanten bij de Starbucks in Philadelphia Beeld ANP
Protestanten bij de Starbucks in PhiladelphiaBeeld ANP

Koffieketen Starbucks gaat door het stof nadat personeel van een filiaal in Philadelphia de politie inschakelde om twee zwarte mannen te verwijderen. De twee zaten donderdag te wachten op een vriend. Ze wilden gebruik maken van het toilet zonder een consumptie te bestellen. Dat mag niet van Starbucks. Toen de mannen vervolgens weigerden het pand te verlaten, schakelde de manager de politie in.

Zondag en maandag eisten tientallen protestanten voor de koffietent in Philadelphia het ontslag van de winkelmanager en de betrokken politieagenten. ‘Starbucks is anti-zwart’, riep een woedende menigte. Een discriminerende en onterechte arrestatie, vindt burgerbeweging Black Lives Matter. De bekende Amerikaanse komediant Kevin Hart, geboren in Philadelphia, heeft zijn 35 miljoen Twitter-volgers laten weten dat ‘Starbucks de situatie moet oplossen’.

Kevin Johnson, ceo van Starbucks, is het daarmee eens en wil de twee mannen graag persoonlijk ontmoeten om zijn excuses aan te bieden. Hij kondigt ook diverse maatregelen aan om ‘dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen’.

Video’s die klanten op sociale media plaatsten, laten zien hoe minimaal vijf agenten de twee mannen handboeien omdoen en de winkel uitzetten. De – blanke – vriend die op dat moment komt aanlopen, kan niet voorkomen dat de twee worden afgevoerd naar het politiebureau. Acht uur later worden de mannen zonder aanklacht vrijgelaten.

De – donkere – politiecommissaris vindt alle ophef overdreven en zegt in een video op Facebook dat de agenten ‘niets verkeerds gedaan hebben’. Desalniettemin is het korps een intern onderzoek gestart, meldt burgemeester Jim Kenney van Philadelphia op Twitter.

Meer over