Productiedivisie Yoekos naar onbekende partij

De divisie olieproductie van het Russische olieconcern Yoekos is in handen gekomen van een tot nu toe onbekende partij. Dat is het resultaat van de veiling van de divisie, die zondag plaatshad...

De Russische regering had de veiling gelast om een deel van de achterstallige belastingen van Yoekos, ongeveer 26 miljard dollar, terug te krijgen. Of de veiling rechtsgeldig is, staat nog te bezien. Een woordvoerder van Yoekos noemde de verkoop onwettig.

Yoekos was vorige week in de Amerikaanse staat Texas, waar het ook actief is, naar de rechter gestapt om uitstel van betaling en zo bescherming tegen zijn schuldeisers te krijgen. De rechter bepaalde naar aanleiding van het surseanceverzoek dat de veiling met tien dagen moest worden uitgesteld, maar de Russische autoriteiten trokken zich daar niets van aan.

Gazprom had zaterdag in de VS nog bezwaar aangetekend tegen het uitstel van de veiling. De Amerikaanse rechter hield de uitspraak echter overeind. Zondag vlak voor het begin van de biedingen maakte Menatep, de maatschappij waar Yoekos onder valt, nog bekend ook in andere landen dan de VS de rechtsgeldigheid van de verkoop aan te zullen vechten.

In eerste instantie was gemeld dat er vier partijen aan de veiling zouden meedoen. Kort voor de veilig zondagmiddag begon, bleken alleen Gazprom en Baikalfinansgroup mee te doen.

Hoe de overname wordt gefinancierd, staat nog niet vast. De Amerikaanse rechter die het surseanceverzoek van Yoekos in behandeling heeft, bepaalde tevens dat grote internationale banken, waaronder ABN Amro, in ieder geval Gazprom niet mochten helpen bij de financiering van de overname.

Waar het geld van Baikalfinansgroup vandaan komt, is niet duidelijk. Evenmin is bekend of deze onderneming banden heeft met Gazprom of met andere concerns. Het bedrijf zetelt in de stad Tver in het noordoosten van Rusland. Hier en daar wordt vermoed dat het Russische concern Surgutneftegas er achter staat.

Sommige analisten zeggen dat het of een staatsonderneming is, of een bedrijf dat nauwe banden heeft met de staat. Ook werd gezegd dat het een schijnonderneming is die de belangen van Gazprom tegenover de Amerikaanse justitie moet beschermen.

De gedwongen veiling van het productieonderdeel van Yoekos heeft volgens velen een politieke achtergrond. De inmiddels afgetreden topman van Yoekos, Michail Chodorkovsky, zou te grote politieke ambities hebben. Hij werd gearresteerd op verdenking van fraude en belastingontduiking. Bovendien zou president Poetin met de veiling de olieproductie voor een groter deel in staatshanden willen brengen.

Meer over