Proces Air Holland opnieuw uitgesteld

Het proces tegen twee ex-directeuren van de failliete luchtvaartmaatschappij Air Holland wordt voor langere tijd uitgesteld. Naar verwachting kan deze rechtszaak pas in november worden vervolgd, constateerde de rechtbank in Rotterdam maandag....

ANP

Een belangrijke getuige die momenteel ernstig ziek in Engeland verblijft, moet eerst nog worden ondervraagd voordat het proces kan worden afgerond.

De twee voormalige directeuren, Cees van Dormael en zijn financiële rechterhand Paul G., moeten zich bij de rechtbank verantwoorden voor hun mogelijke rol bij het witwassen van vele miljoenen euro's drugsgeld. Een deel van dat kapitaal is volgens het Openbaar Ministerie (OM) in het destijds noodlijdende Air Holland geïnvesteerd. De rest is in andere bedrijven gestopt.

Van Dormael en G. ontkennen alle betrokkenheid bij het witwassen van crimineel geld. Uit onderzoek van de politie blijkt volgens justitie echter dat in 2001 en 2002 geld vanuit Nederland via Groot-Brittannië en Luxemburg legaal werd gemaakt. De vermeende drugsbende zou in 2001 over grote hoeveelheden crimineel geld in guldens beschikken. Die moesten worden omgezet in euro's.

De vertraging in de strafzaak ontstaat omdat de getuige die nog moet worden gehoord, de komende maanden een ingrijpende medische behandeling ondergaat. Die zal maanden in beslag nemen, waardoor hij pas daarna aan de tand kan worden gevoeld. De man is echter een belangrijke getuige die kan vertellen over het vermeende witwastraject via Groot-Brittannië.

Naast de twee ex-directeuren staan vier andere verdachten terecht, onder wie een lid van de Surinaamse familie G.. Deze familie zou bij de handel in xtc-pillen zijn betrokken. Voormalig financieel topman Paul G. van Air Holland kwam bij deze familie terecht in zijn zoektocht naar een investeerder voor de luchtvaartmaatschappij. De Surinamers waren bereid 12,5 miljoen euro in Air Holland te stoppen.

Meer over