Problemen ontdekt bij meer A380's Qantas

CANBERRA - Techneuten van de Australische luchtvaartonderneming Qantas hebben olieproblemen geconstateerd bij drie motoren van A380-passagiersvliegtuigen. Dat heeft Alan Joyce, de bestuursvoorzitter van Qantas, maandag gezegd tegen Australische media. De oorzaak van het probleem is nog onbekend.

ANP
De motor van een Qantas A380 Airbus. ANP Beeld
De motor van een Qantas A380 Airbus. ANP

Donderdag moest een A380 van Qantas een noodlanding maken in Singapore wegens motorproblemen. Het vliegtuig was net vertrokken voor een vlucht richting Sydney toen een van de vier Rolls Royce-motoren explodeerde. Bewoners van het nabijgelegen Indonesische eiland Batam meldden dat er brokstukken van de Airbus uit de lucht waren gevallen.

Metalen onderdeel
De onderzoekers van het Australian Transport Safety Bureau (ATSB) zoeken vooral een metalen onderdeel uit een van de motoren, dat na de noodlanding ontbrak. Het ziet er uit als een onderdeel uit een versnellingsbak van een auto en kan mogelijk de problemen met de kist verklaren. Een aantal brokstukken is al verzameld door de Indonesische autoriteiten.

De luchtvaartmaatschappij besloot na het incident om haar vloot van zes A380-toestellen aan de grond te houden om de veiligheid van de motoren te controleren. Volgens Joyce zal het waarschijnlijk enkele dagen duren voordat de problemen zijn opgelost. Hij sprak van 'onregelmatigheden'. Er werd olie gevonden op plaatsen waar die zou moeten ontbreken.

Uitstekende reputatie
Qantas bestaat negentig jaar en heeft een uitstekende reputatie op het gebied van veiligheid. Nog nooit kwam een passagier of bemanningslid van een van de Qantas-vliegtuigen om het leven als gevolg van een ongeval. Het incident van donderdag kreeg vrijdag een vervolg, toen een Boeing 747 van Qantas, eveneens onderweg van Singapore naar Sydney, ook te maken kreeg met uitval van een Rolls Royce-motor. Dit toestel moest ook noodgedwongen terugkeren naar Singapore.

Meer over