Nieuws

Primeur Nederlandse superjachtbouwer: een luxe sportvisschip voor de jacht op zwaardvis

De Nederlandse superjachtbouw heeft weer een nieuwigheidje. Scheepswerf Royal Huisman in Vollenhove bouwt ‘het grootste, meest luxueuze echte sportvis-superjacht ter wereld’.

Het ontwerp van het superjacht. Beeld Vripack Yacht Design
Het ontwerp van het superjacht.Beeld Vripack Yacht Design

De zesdekker met aluminium romp met een lengte van 52 meter wordt door de makers omschreven als ‘sportvisjacht op steroïden’.

De opdrachtgever voor de bouw wil in tropische wateren gaan vissen op ‘grotere roofvissen’ als zwaardvis en marlijn. De vissen met speervormige snuit gelden onder sportvissers als trofee. Het binnen hengelen gaat doorgaans gepaard met een lange vrijheidsstrijd van de beoogde buit. Het vissen op het achterdek kan worden gadegeslagen vanuit een ‘sky lounge’ annex theater. Dezelfde ruimte moet ’s avonds de sfeer hebben van een ‘penthouse in een boutique hotel’.

Sportvisjachten

Het ontwerp van Vripack Yacht Design in Sneek refereert aan de Amerikaanse sportvisjachten, waar vanaf het achterdek een of meer hengels kunnen worden uitgeworpen.

De naam van de opdrachtgever (‘een gepassioneerde sportvisser’) is niet bekendgemaakt. Dat geldt ook voor de prijs van ‘Project 406’, zoals het schip voorlopig is genoemd.

Nederland heeft een reputatie in ontwerpen en bouwen van superjachten. Half april gingen de beelden van superjacht Viva van Feadship de wereld over. Onder meer CNN liet zien hoe het 94 meter lange en 14 meter brede jacht door de smalle wateren van Alphen aan den Rijn werd gemanoeuvreerd, op weg van de scheepswerf op Kaag naar een proefvaart op de Noordzee.

Een superjacht van Feadship, onderweg van Kaageiland naar de haven van Rotterdam, past net op de Zuid-Hollandse kanalen. Beelden van de vaart gingen eerder deze maand de wereld over. Beeld Tom van Oossanen via REUTERS
Een superjacht van Feadship, onderweg van Kaageiland naar de haven van Rotterdam, past net op de Zuid-Hollandse kanalen. Beelden van de vaart gingen eerder deze maand de wereld over.Beeld Tom van Oossanen via REUTERS

Groter en luxer

Superjachten worden steeds groter en luxer, signaleerde brancheorganisatie Dutch Maritime Technology in zijn jaarverslag over 2019. De Nederlandse werven leveren jaarlijks voor ongeveer een miljard euro af aan superjachten aan welgestelde kopers. Ze hebben gezamenlijk zo’n circa 4 miljard euro aan orders in portefeuille.

De Jubilee van scheepswerf Oceanco is het langste superjacht ooit in Nederland gebouwd, blijkt uit een overzicht van vakblad Schuttevaer. De opdrachtgever voor de bouw was volgens Quote de voormalige emir van Qatar, Khalifa bin Hamad al-Thani. Na diens overlijden werd het schip verkocht aan de Amerikaanse sportondernemer Stan Kroenke, eigenaar van onder meer voetbalclub Arsenal. De lengte van het schip (110 meter) overtreft overigens die van het speelveld van de club, in het Emirates stadion in Londen.

Lang, langer, langst

Het in Alblasserdam gevestigde Oceanco bouwt volgens Superyacht Times aan drie nog langere exemplaren. De jachtwerf is eigendom van de miljardair Mohammed Al Barwani, een oliebaron uit Oman.

Luxe expeditieschepen voor moeilijker te bereiken wateren en particulier natuuronderzoek zijn de laatste mode onder kopers van superjachten. Daar komt dus nu het sportvis-superjacht bij.

Meer over