Primeur bij Disney: homoseksuele liefde en een gaypersonage

Als één ding altijd duidelijk was bij Disney, dan is het wel dat het altijd goed komt met de zoektocht naar de liefde.  Maar vooral: die liefde is er een tussen een man en een vrouw. Aladdin vond zijn Jasmine, Erik zijn zeemeermin Ariël en Sneeuwwitje haar prins Charming. Maar Disney lijkt eindelijk overstag te zijn gegaan en openlijk andere liefdesvormen dan de heteroseksuele te erkennen.

Iñaki Oñorbe Genovesi
Acteur Josh Grad als LeFou. In de nieuwe Disney-film The Beauty and the Beast (Belle en het Beest)worstelt hij met zijn homoseksuele gevoelens voor kameraad Gaston. Beeld Disney
Acteur Josh Grad als LeFou. In de nieuwe Disney-film The Beauty and the Beast (Belle en het Beest)worstelt hij met zijn homoseksuele gevoelens voor kameraad Gaston.Beeld Disney

Deze week was op tv-zender Disney XD voor het eerst in de geschiedenis van de omroep een kus te zien tussen twee personen van hetzelfde geslacht.

Het gebeurde in de tekenfilmserie Star vs the Forces of Evil. In de bewuste aflevering zijn Star en haar goede vriend Marco bij een concert. Als een boyband het nummer Just Friends inzet, beginnen verliefde stelletjes in het publiek met elkaar te kussen. Onder hen ook een homopaar. Even later zijn ook twee kussende vrouwen te zien.

Ook in de binnenkort te verschijnen volwassen Disney-remake van The Beauty and the Beast (Belle en het Beest) met Emma Watson en Dan Stevens in de hoofdrollen, is er voor het eerst in het bestaan van de Amerikaanse filmstudio een 'exclusively gay moment'. Een van de personages, LeFou, twijfelt openlijk over zijn gevoelens voor zijn kameraad Gaston, de sterkste en knapste man van het dorp die ook een oogje heeft op Belle.

'De ene dag wil LeFou (gespeeld door Josh Gad) Gaston zijn en de volgende dag wil hij hem juist kussen. Hij is verward en begrijpt voor het eerst dat hij dit soort gevoelens heeft', aldus regisseur Bill Condon in het Britse homoblad Attitude Magazine.

Bijzondere stap

Het zijn bijzondere stappen voor Disney, dat pas halverwege de jaren negentig überhaupt de levenspartners van zijn eigen homoseksuele medewerkers als medemens erkende. Verder bleef het bij de films en tekenfilms van de Amerikaanse filmstudio nagenoeg bij het oude. Hoezeer de LGBT-gemeenschap erop hamerde een realistischer beeld van de liefde te schetsen. En in andere Hollywood-films en Amerikaanse televisieseries wél steeds vaker gay en biseksuele personages en liefdesperikelen opdoken.

Bij Disney moesten de kijkers het doen met personages die met een beetje fantasie homo hadden kunnen zijn of allerhande stereotype gaygedrag vertoonden. Neem de flamboyante en vaak in vrouwenkleren gehulde Geest uit de fles in Aladdin of Ursula de zeeheks uit De Kleine Zeemeerm (die werd gemodelleerd naar de bekende drag queen Divine). En in Frozen wordt het liedje Let It Go door velen geïnterpreteerd als een nummer waarbij prinses Elza 'uit de kast' komt: 'Conceal don't feel, don't let them know. Well now they know!'

(tekst loopt door onder het filmpje)

Lesbische prinses?

Disney heeft dat soort beweringen altijd wat lacherig terzijde geschoven. Het bedrijf liet herhaaldelijk weten' altijd 'inclusief'' te zijn geweest, met verhalen die acceptatie en tolerantie weerspiegelen'. Maar het lijkt nu met een homokus en een gaypersonage er echt werk van te gaan maken. Komt er nu ook snel een lesbische Disney-prinses? Ron Clements en John Musker, de regisseurs van de vorig jaar verschenen Disney-tekenfilm over het avontuurlijke Polynesische meisje Moana, lieten al weten dat 'de mogelijkheden hiertoe nu vrij open liggen.'

Het is hoopgevend voor de fans van de volgend jaar te verschijnen Disney-film Frozen 2. Zij ageren al maanden op social media voor een lesbische prinses met de hashtag #GiveElsaAGirlfriend.

Meer over