Prijsverhoging aandeel Vedior leidt tot woede

Institutionele beleggers zijn verontwaardigd over de beslissing om de introductieprijs van aandelen Vedior te verhogen. Enkele grote beleggers hebben hun inschrijvingen geheel teruggetrokken, zo is vrijdag vernomen uit betrouwbare bronnen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

'Wij stonden dik in de boeken, maar dit is geen manier van zakendoen', aldus een duidelijk verontwaardigde zegsman bij een groot pensioenfonds. 'Ze moeten niet denken dat de pensioenfondsen een soort grabbelton zijn waaruit ze vrijelijk kunnen graaien.' Een andere institutionele belegger beperkt zich tot het commentaar: 'Wij doen gewoon niet meer mee'.

Vendex, waarvan uitzendbureau Vedior een dochter is, en de leider van het bankensyndicaat Morgan Stanley besloten donderdag de bandbreedte voor inschrijvingen te verhogen van 33 à 37 gulden naar 37 à 40 gulden. Aanleiding daarvoor was de 'grote internationale belangstelling'.

Indien de uiteindelijke introductiekoers hierdoor 3 gulden hoger uit zou komen, levert dat Vendex ruim 50 miljoen extra op. In totaal worden 16,7 miljoen aandelen Vedior geplaatst.

Morgan Stanley bevestigt dat er 'misschien drie instituten' zijn die hun inschrijving hebben teruggetrokken. 'Die maken nu tumult, omdat ze hun macht om een prijs te zetten, verliezen', aldus B. Voûte van Morgan Stanley. Andere beleggers zouden juist om meer aandelen hebben gevraagd, omdat de hogere prijs wijst op een overweldigende belangstelling.

Voûte betoogt ook dat verhoging van introductieprijzen in het buitenland de gewoonste zaak van de wereld is. 'Omdat zo'n stap in Nederland ongebruikelijk is, hebben we de zaak goed doordacht. Maar sinds de inschrijving is geopend, doet de hele branche het uitstekend. Als we dan niet aanpassen, wordt het gat te groot en zijn we het aandeel aan het onderwaarderen.'

Pensioenfondsen vinden de motivering van Vendex en Morgan Stanley echter niet steekhoudend. 'De emissie zou zes of zeven keer zijn overtekend. Maar dat zegt niet zoveel. Een heleboel fondsen vragen meer stukken dan ze zelf aan beheerd vermogen hebben. Als we hier aan gaan meedoen, dan blijven ze straks de bandbreedtes verhogen', meent een zegsman. Hij vreest ook beleggers het uitblijven van prijsverhogingen vòòr de eerste beursnotering straks zullen beschouwen als een aanwijzing dat de belangstelling tegenvalt.

De institutionele beleggers plaatsen ook vraagtekens bij de rol van Morgan Stanley. Veel beleggers hadden juist hoge verwachtingen van de Amerikaanse zakenbank, omdat die met de de beursgang van Vedior een bres slaat in het bijna-monopolie van ABN Amro Hoare Govett. 'Het was leuk geweest als een buitenlander hier goed presteert. Dan ziet de ABN Amro dat ze niet de enige zijn.'

ABN Amro heeft in het verleden de prijsrange nooit verhoogd ondanks massale belangstelling bij de introducties van bijvoorbeeld KPN, Vendex en Endemol. 'We hebben het nooit gedaan, maar het betekent niet dat we het ook nooit zullen doen', aldus een woordvoerder van ABN Amro.

Ook kleine beleggers zijn in hun wiek geschoten. Een 'heel substantieel' aantal particulieren belde vrijdag met de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) omdat ze de verhoging van de bandbreedte 'merkwaardig' vinden. Een hogere introductieprijs is juridisch gezien mogelijk, maar verdient volgens de VEB 'geen schoonheidsprijs'.

Overigens wordt het opsplitsen van ondernemingen zoals Vendex nu doet met Vedior in toekomst fiscaal makkelijker. Staatssecretaris Vermeend van Financiën liet vrijdag weten dat een opsplitsing niet leidt tot betaling van belasting over de fiscale boekwinsten. Bedrijven kunnen voortaan de belastingclaim doorschuiven naar de gesplitste vennootschappen.

Meer over