Prijs postzegels opnieuw omhoog om kosten brievenpost te dekken

Postzegels worden op 1 januari weer duurder. Een brief versturen kost in het nieuwe jaar 83 cent, 5 eurocent meer dan nu. Volgens PostNL is de verdere prijsstijging nodig om de kosten van brievenpost te kunnen dekken.

Julia Cornelissen
null Beeld anp
Beeld anp

De toezichthouder Autoriteit Consument & Markt bepaalt de prijs van postzegels op basis van de kosten die PostNL maakt. Omdat steeds minder mensen brieven versturen, blijft de prijs stijgen. 'Hoe minder brieven PostNL bezorgt, des te meer de tarieven mogen stijgen', zei Henk Don van de ACM vorig jaar. PostNL is wettelijk verplicht overal in het land vijf dagen per week post te bezorgen.

Minister Kamp liet in 2016 een onderzoek uitvoeren naar de toekomst van de postmarkt. Daaruit bleek dat tussen 2010 en 2015 de hoeveelheid brievenpost met 8 procent per jaar afnam. De verwachting is dat deze daling nog sterker wordt in de komende jaren. In 2025 is het aantal verstuurde brieven volgens het onderzoek gehalveerd van 2,4 miljard naar 1,2 miljard. De overheid is een belangrijke partij die steeds minder op papier verstuurt.

Weinig andere producten zijn zo snel in prijs gestegen als de postzegel. Sinds 2000 is de prijs meer dan verdubbeld. Terwijl deze prijs blijft stijgen, zal de prijs van pakketjes waarschijnlijk dalen. Pakketpost blijft dankzij webwinkels populairder worden: het aantal pakketten en aangetekende brieven zal naar verwachting stijgen van 166 miljoen in 2015 naar 400 miljoen in 2025.

Een brief versturen naar het buitenland gaat 1,40 euro kosten, 7 cent meer dan nu. Ook decemberzegels worden duurder: de prijs van deze goedkopere zegels stijgt van 65 cent naar 73 cent. Zegels die consumenten nu aanschaffen, mogen volgend jaar nog wel worden geplakt. Mede door de jaarlijkse tariefstijging wordt de waarde van postzegels niet meer op de zegels vermeld.

Meer over