Porsche-baas Matthias Müller nieuwe topman Volkswagen

Matthias Müller, het hoofd van Volkswagens Porsche-divisie, volgt Martin Winterkorn op als directeur van Volkswagen. Dat heeft de autofabrikant vrijdag bekendgemaakt. Winterkorn trad woensdag af vanwege het schandaal omtrent door Volkswagen gemanipuleerde uitstootcijfers.

redactie
Matthias Müller. Beeld anp
Matthias Müller.Beeld anp

Müller liet weten dat hij er alles aan zal doen om het vertrouwen in Volkswagen te herstellen. Eerder op de dag werd bekend dat alleen al in Duitsland 2,8 miljoen diesels van Volkswagen zijn gemanipuleerd om bij keuringen de uitstootcijfers te verlagen. Het gaat hierbij ook om bestelbusjes en 1,2 literauto's. Aanvankelijk werd gedacht dat het alleen ging om krachtiger personenauto's van het Duitse merk.

De autobouwer maakte verder bekend dat topman Michael Horn van de activiteiten in de Verenigde Staten, waar de oplichting voor het eerst aan het licht kwam, zijn functie behoudt. De activiteiten in Noord-Amerika worden samengevoegd in een nieuwe marktdivisie.

Ook Audi, BMW en Opel in de fout

Niet alleen diesels van Volkswagen zijn veel vervuilender dan gedacht, ook die van veel andere merken overschrijden de Europese normen. Lees hier het verslag van Bard van de Weijer van het gesjoemel in de auto-industrie.

Voormalig Porsche-topman

Müller werd in juni 1953 geboren in het huidige Chemnitz in de Duitse deelstaat Saksen, destijds onderdeel van de communistische DDR. Zijn ouders vluchtten met hun zoon naar het westen en vestigden zich in Beieren.

Na zijn middelbare school trad Müller in de voetsporen van zijn vader die in de jaren vijftig bij autobouwer DKW werkte. Hij volgde een opleiding tot gereedschapsmaker bij Audi, waarna een IT-studie volgde aan de Universiteit van München. Audi trok hem daarna aan in de rol van junior IT-manager in 1984.

In het hiërarchische Duitse bedrijfsmodel wist Müller zich vrij snel op te werken. Hij schopte het bij Audi tot productmanager voor alle modellen van de fabrikant van luxewagens. Hij werkte daar ook onder leiding van Martin Winterkorn.

In 2010 werd Müller aangesteld als topman bij Porsche. Vlak daarvoor was VW als bovenliggende partij uit een felle overnamestrijd tussen de twee autobedrijven gekomen. Onder zijn leiding maakte de fabrikant van onder meer de iconische sportwagen 911 een sterke groei door. Vorig jaar rapporteerde het bedrijf recordverkopen.

Müller met voormalige Volkswagen-bestuurder Martin Winterkorn (R). Beeld afp
Müller met voormalige Volkswagen-bestuurder Martin Winterkorn (R).Beeld afp
Meer over