PolyGram vergroot belang in Turks label Raks Müzik

Muziek- en filmuitgeverij PolyGram neemt een Turks platenlabel over van Raks Müzik, genaamd Plaza Müzik. PolyGram, de muziekdochter van Philips, had vorig jaar al 25 procent van deze Turkse uitgeverij gekocht, en breidt dat nu uit tot 51 procent....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Turkije is een interessante muziekmarkt, omdat deze goed is ontwikkeld en toch snel groeit, zegt PolyGrams Europese directeur Rick Dobbis. In 1997 werd voor omgerekend 365 miljoen gulden aan albums en cassettes verkocht, daarmee is het volgens de internationale federatie van de platenindustrie IFPI de 27ste muziekmarkt ter wereld, vóór Hong Kong, Polen, Portugal en Nieuw-Zeeland.

Een compact disc kost in Turkije gemiddeld zo'n 20 gulden en de nieuwe PolyGram-dochter heeft in 1997 enkele successen gekend met sterren als Çelik EriÇçi en Izel waarvan het 500 duizend en 350 duizend albums verkocht. Met een bevolking van circa 80 miljoen inwoners geldt dat als een indrukwekkend aantal, vindt een woordvoerder in Londen.

Onder de nieuwe naam PolyGram Plaza zal het label ook exclusief de buitenlandse muziek van PolyGram in Turkije distribueren. Het concern heeft het afgelopen jaar goed gescoord met zijn Turkse verkopen van Metallica, Secret Garden en Era.

De distributie van PolyGrams buitenlandse repertoire was voorheen in handen van Raks Müzik, een conglomeraat van muziekbedrijven dat pas in 1992 werd opgericht door Kadri Özel en vorig jaar 36 procent bezat van de Turkse muziekmarkt.

Meer over