PolyGram leunt op succes van Grease

De originele soundtrack van de film Grease hielp PolyGram het tweede kwartaal doorkomen. Het bijna twintig jaar oude album was een van de drie succesnummers van de Britse muziekuitgever, en dat is tekenend voor de moeilijke periode die het concern doormaakt nu het door Philips tegen zijn zin in wordt...

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De totale winst daalde met 125 miljoen gulden tot 23 miljoen. Dat had twee redenen: minder kaskrakers in de muziekstal en veel hogere kosten bij de filmdivisie. In omzet gemeten was te merken dat het tweede kwartaal werd getekend door de overnameperikelen. De verkopen stegen met slechts 2 procent in vergelijking met een jaar eerder. In het rampzalig verlopen eerste kwartaal steeg de omzet zelfs nog sneller.

Interim-topman Jan Cook, die het roer overnam van de boos opgestapte Polygram-president Alain Levy, kondigde voor de rest van het jaar een sterker uitgavenprogramma aan. 'Dit maakt het mogelijk te geloven dat onze prestaties in muziek zullen blijven verbeteren.' Ten opzichte van de eerste drie maanden dit jaar steeg het de bedrijfswinst van de muziekdivisie met 56 procent tot 167 miljoen gulden.

Bij de films was PolyGram meer geld kwijt aan de distributie. Ook moest het meer geld reserveren om de gevolgen van slecht lopende films op te vangen. Als derde oorzaak wijst het concern op hogere organisatiekosten als gevolg van internationale expansie.

Voor het komend half jaar verwacht Cook veel van internationale sterren als Bryan Adams, The Cardigans, Sheryl Crow, Jonny Lang, Elvis Costello en Burt Bacharach. Ook vestigt de maatschappij zijn hoop op lokale beroemdheden als Marco Borsato, André Rieu, Banda Eva, Zucchero en de Hongkongse ster Jacky Cheung.

Bij de filmpoot moet de heil komen van vijf films die nog voor dit jaar gepland zijn. Daaronder zitten Mickey Blue Eyes met Hugh Grant, en What Dreams May Come met Robin Williams.

De muziekpoot verdiende het tweede kwartaal vooral geld aan popplaten. Bij de nieuwe uitgaven was 3 Car Garage van Hanson goed voor 1,5 miljoen exemplaren. It's Dark and Hell its Hot van DMX scoorde er 1,2 miljoen. De soundtrack van Grease vond zijn weg naar 800 duizend klanten. In het klassieke repertoire verkocht Andrea Bocelli 700 duizend exemplaren van zijn Aria-the Opera Album. Dit werd daarmee het best verkopende klassieke album.

Jan Cook, voorheen de financiële man, zei verheugd te zijn dat de Amerikaanse mededeingingsautoriteiten geen bezwaar hadden tegen de overname door Seagram - Philips verkoopt zijn 75-procentsbelang in PolyGram voor 10,4 miljoen gulden, 200 miljoen minder dan aanvankelijk was overeengekomen omdat het met PolyGram slechter gaat dan Philips had voorgespiegeld.

Hij liet echter doorschemeren dat de overname veel spanningen had veroorzaakt onder werknemers, waardoor er minder aandacht was voor het werk. 'Wij hopen in het belang van onze artiesten en medewerkers dat de resterende goedkeuringen zo snel mogelijk worden verkregen.'

Cook zal plaats maken voor Doug Morris die nu nog leiding geeft aan Seagrams muziekdochter Universal Music Group. Dat bedrijf is veel kleiner dan PolyGram, de grootste muziekuitgever ter wereld.

Meer over