Politie Japan pakt topman Livedoor op

De Japanse politie heeft maandag de bestuursvoorzitter van het internetbedrijf Livedoor aangehouden. De 33-jarige Takafumi Horie wordt ervan verdacht de regels voor de handel in effecten te hebben overtreden....

Livedoor raakte in opspraak omdat het zich niet aan de regels zou hebben gehouden bij de overname van een uitgever. Een week geleden deden de autoriteiten een inval bij de kantoren van Livedoor. Horie heeft steeds ontkend dat hij in de fout is gegaan, maar hij heeft de Japanse autoriteiten niet kunnen overtuigen. Vrijdag werd hij nog door justitie aan de tand gevoeld.

De inval bij Livedoor veroorzaakte een schokgolf op de Japanse financiële markten. De Nikkei-index maakte forse verliezen, met Livedoor voorop. Door het grote aantal verkooporders moest de beurshandel woensdag zelfs voortijdig worden beëindigd omdat de computers het werk niet aankonden. De directie van de beurs heeft inmiddels besloten de capaciteit van de computers te vergroten.

Door de affaire is Livedoor bijna tweederde van zijn beurswaarde kwijtgeraakt. Het bedrijf is in een paar dagen tijd ruim drie miljard euro minder waard geworden. Vorig jaar was het nog een van de grote trekpleisters in de Nikkei-index. Mocht Livedoor schuldig worden bevonden, dan kan de beursnotering worden geschrapt.

Meer over