Politici mogen parkeren in ondergrondse garage Göring

Leden van de Duitse Bondsraad, de vertegenwoordigers van de zestien deelstaten, krijgen in Berlijn een bijzondere parkeerplaats: de onderaardse garage van Hermann Göring, chef van Hitlers luchtmacht....

Van onze correspondent

BONN

Voor 30 miljoen gulden wordt onder de grond een nieuwe garage gebouwd, die volgens de voorschriften wel precies de vorm moet krijgen van Görings parkeerplaatsen. De 'rijksmaarschalk', die in Neurenberg als oorlogsmisdadiger ter dood werd veroordeeld, maar zelf een einde aan zijn leven maakte, kreeg als eerste in 1938 de beschikking over een onderaardse garage van dik gewapend beton voor zijn luxueuze wagenpark.

Zijn voormalige kantoor wordt het onderkomen van het ministerie van Financiën, waarvan de ambtelijke top eveneens in de garage mag parkeren. Het ministerie van Buitenlandse Zaken komt in het gebouw van de voormalige Rijksbank.

De verhuizing van parlement en ministeries van Bonn naar Berlijn begint officieel op 23 mei volgend jaar als 'het uitgebreide parlement' in de gerenoveerde Rijksdag een nieuwe president kiest. De 1300 afgevaardigden van Bondsdag en deelstaatparlementen vieren aansluitend het vijftigjarig bestaan van de Duitse grondwet en nemen daarmee, zoals de critici menen, 'afscheid van de Bonner republiek'.

Aanvankelijk wenste niemand herinnerd te worden aan de oude onderkomens van de nazi's, zomin de politici en ambtenaren uit Bonn bereid waren hun intrek te nemen in gebouwen van de voormalige DDR-regering. Uit kostenoverwegingen is dit principe overboord gezet.

Meer over