PLUS OF MIN: Obam: van kampioen tot hekkensluiter

De winnaars van gisteren zijn de verliezers van vandaag. De spectaculaire ommekeer die zich in augustus onverwacht voordeed op de effectenbeurzen, heeft de ranglijst van beleggingsfondsen op zijn kop gezet....

En het Generale Bank Aandelenfonds heeft de al bijna vertrouwde rode lantaarn plotseling ingewisseld voor een topnotering. De ritoverwinning in de maand augustus heeft ook het algemeen klassement door elkaar gegooid. Obam is zijn eerste plaats in het klassement over de laatste twaalf maanden kwijtgeraakt aan Esmeralda. Over een periode van vijf jaar voert nu het Delta Lloyd Investment Fund de ranglijst aan.

Obam behoorde tot de fondsen van MeesPierson maar is nu in de armen gesloten van de nieuwe moedermaatschappij van de bank Fortis Investments. Ook een aantal andere MeesPierson-fondsen - Tokyo Pacific Holdings en Europe Growth Fund - zijn verhuisd naar Utrecht. De verhuizing is niet alle fondsen goed bekomen. De campingdip heeft juist deze fondsen getroffen.

De koersontwikkeling op alle beurzen in de wereld was in de maand augustus dramatisch - de wereldindex Morgan Stanley Capital International verloor 8,4 procent, maar nergens kwam de klap zo hard aan als in Zuidoost-Azië. In het spoor van de valuta's kelderden ook de beurzen in landen als Thailand, Maleisië, Singapore en Indonesië. Het Malaysia Capital Fund - ook inmiddels een fonds van Fortis - verloor in een maand ruim 28 procent. Over de laatste twaalf maanden staat dit fonds al op een verlies van 24 procent. In korte tijd dreigt hier alle winst over een periode van vier of vijf jaar als sneeuw voor de zon weg te smelten. Hiermee wordt misschien ook de jarenlange hausse op de Europese en Amerikaanse aandelenmarkten weer gerelativeerd.

Peter de Waard

Meer over